hírek

Amikor dedikálják betegeiket a sebészek

A betegcsere, a rossz helyen végzett sebészeti beavatkozások elkerülésére ellenőrző listát ajánl az Egészségügyi Világszervezet (WHO), míg például az amerikai orvosok a beteg érintett testrészét aláírásukkal jelölik – derült ki a 10. Betegbiztonsági Fórumon.
2010.10.20. Hírek

A sokízületi gyulladás az alvást is rontja

A sokízületi gyulladás jelentősen rontja az érintettek alvási minőségét is, különösen ha nem megfelelően oldották meg a fájdalom csillapítását, vagy a páciens depressziós, szorong - állapították meg egy nagyszabású felmérés nyomán amerikai kutatók.
2010.10.20. Hírek

Hatásos a gyengült szívet segítő végtagpumpa

Koszorúér-szűkület esetén a szívizomzat nem kap elég vért, oxigént, ezért a beteg gyakran, tompa, nyomó fájdalmat tapasztal a mellkasában, amit latinul anginának neveznek. Ez az esetek egy részében gyógyszerekkel jól befolyásolható, máskor szívkatéteres tágítással vagy a szűkületet áthidaló műtéttel kell kezelni, de most új technika is megjelent a láthatáron: az alsó végtagot ritmusosan összeszorító pumpa biztató eredményeit a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, a Circulation közölte.
2010.10.20. Hírek

5,4 kilós tumort távolítottak el egy férfi arcáról

Egy több mint 5,4 kilogrammos tumort távolítottak el az orvosok Chicagóban egy portugál férfi arcáról. Az 51 éves José Mestre, közismert nevén az "arc nélküli férfi" nyelvét és száját megtámadó óriásdaganathoz hasonlót még nem láttak a sebészek.
2010.10.20. Hírek

Folyamatosan romlik a lakossági gyógyszerellátás

Folyamatosan romlik a lakossági gyógyszerellátás helyzete a gyógyszerpiaci liberalizáció és a konvergenciaprogramhoz kapcsolódó forráskivonás következtében - olvasható abban a jelentésben, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium készített a 2006-os gyógyszer-gazdaságossági törvény elvárt és tényleges hatásainak összevetéséről.
2010.10.20. Hírek