hírek

Kásler: nagy erőkkel folyik az egészségügy fejlesztése

Nagy erőkkel folyik a magyar egészségügy fejlesztése, hogy a kor színvonalának megfelelő állapotban kezdhessen működni a világjárvány végével - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított urológiai osztályának átadásán.
2021.07.05. Hírek

Semmelweis-nap van - a magyar egészségügy napja

A gyógyszertárak többsége ma zárva tart a Semmelweis-nap miatt, a legtöbb településen kizárólag a 0-24 órában nyitva lévő, az ünnepnapokon is üzemelő, valamint az ügyeletes vagy készenlétet tartó patikák lesznek nyitva.
2021.07.01. Hírek

Tudnivalók az elhalasztott műtét miatt lejáró táppénz meghosszabbításának igényléséről

Akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében jár le a táppénze, az a MEOSZ közbenjárásának eredményeként immár kérheti, hogy azt méltányosságból tovább folyósítsák számára. A meghosszabbítás nem automatikusan történik, hanem orvosi igazolásokkal együtt nyomtatványon kell igényelni. A kérelem nyomtatványt és az orvosi igazolásokat a munkáltatóhoz kell benyújtani, majd a kormányhivatal dönt az egy éven túli meghosszabbításról és a táppénz összegéről. Az elhalasztott műtétek pótlása az egészségügyi ellátások korlátozásának feloldása ellenére várhatóan hosszabb időt vesz igénybe, ezért a táppénz folyósítás meghosszabbítására a későbbiekben is szükség lehet.
2021.06.29. Hírek

Évtizedes csúcson az egészségügy kiadásai

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a költségvetésből az állam gazdasági kiadásai, jövőre már meghaladják a működési ráfordításokat is. Bár a jóléti kiadások aránya tovább csökken, nyugdíjra és adókedvezményekre is gigantikus összegeket szán a kabinet.
2021.06.25. Hírek

A hosszú nyári nappalok becsapják a belső óránkat és növelik a szociális jetlaget

Akár a keringési betegségek kialakulásának rizikóját is növelheti a szociális jetlag nevű jelenség, ami alatt a szabad- és munkanapok alvási időszakának eltérését értjük. Munkanapokon jellemzően korábban fekszünk le és korábban is kelünk, míg a szabadnapokon nagyobb lehetőségünk van arra, hogy magunk döntsünk az ébredés időpontjáról. Amennyiben rendszeresen akár több órás eltérés is van ebben a ritmusban, az hatással van a szívműködés idegi szabályozására is. A Semmelweis Egyetem ezzel a jelenséggel kapcsolatos tanulmányát egy vezető idegtudományi folyóirat nemrég beválogatta az elmúlt időszak legjelentősebb publikációi közé.
2021.06.23. Hírek