hírek

Újra felmérik a kórházak adósságát

Még egyetlen fillér sem érkezett az egészségügyi intézményekbe az augusztus végi adósságösszesítés után, de hamarosan újabb, ismét a tartozásokat firtató kérdőíveket kapnak a kórházak. Az újabb felmérés eredménye is befolyásolja majd azt az összeget, amit végül a kórházak még ebben az évben gyorssegélyként megkaphatnak - írja a hétfői Népszabadság.
2010.10.18. Hírek

Könyvelési trükk a kórházak 27 milliárdja?

Az Országgyűlés hétfői ülésén várhatóan elfogadja a 2010-es költségvetés módosítását, amely mintegy 27 milliárd forintot biztosítana a kórházak konszolidációjára - fedezet nélkül, amely a Napi Gazdaság szerint csak könyvelési trükk, hiszen a korábbi évek bevételeit "használnák fel" - holott azt a pénzt egyszer már elköltötték.
2010.10.18. Hírek

Májvédő hatóanyag vizsgálatára indult magyar-román kutatóprogram

Közös kutatóprogramra nyert el mintegy 100 millió forint uniós forrást a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) és a Tudományegyetemi Karok (DETEK) egy-egy tanszéke az aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetemmel közösen a Sylibum marianum gyógynövény hatóanyagainak vizsgálatára.
2010.10.18. Hírek

Magyarországon is elérhető lesz a látást részlegesen helyreállító műtéti eljárás

Az Egyesült Államok és Németország után hamarosan Magyarországon is elérhető lesz egy új műtéti eljárás, az úgynevezett szubretinális implantátum beültetése, amellyel részlegesen helyreállítható a látóideghártya (retina) betegsége miatt megvakult páciensek látása - hangzott el a Látás Világnapja alkalmából a Semmelweis Egyetem (SE) Szemészeti Klinikáján rendezett sajtótájékoztatón.
2010.10.17. Hírek

Tangyógyszertárat avattak a Szegedi Tudományegyetemen

Tangyógyszertárat avattak csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyógyszerésztudományi Karán; a húsz hallgató befogadására alkalmas oktatóegységet a kar korábbi könyvtárából alakították ki - mondta az ünnepélyes megnyitó kapcsán Fülöp Ferenc dékán az MTI-nek.
2010.10.15. Hírek

Az új Alzheimer irányelvek a korai diagnózist célozzák

Az Alzheimer-kór szakértői új kritériumokat javasolnak a demencia diagnosztizálására, amelyek korábbi stádiumában kaphatják el a rendellenességet, és ennek köszönhetően több páciens juthat hozzá a kezelésekhez illetve a kísérleti gyógyszerekhez.
2010.10.15. Hírek