hírek

Felegyenesedve mozognak egyes baktériumok

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a pálcikaformájú baktériumok felegyenesedve is képesek "járni". E közlekedési módot elsősorban környezetük felkutatására használják, míg "fekve" célirányosan képesek mozogni.
2010.10.11. Hírek

Országos gyermekdiabétesz kongresszus Győrött

Országos gyermekdiabétesz kongresszust tartanak a jövő hétvégén Győrött. A kétnapos konferencián a szakemberek elemzik a legfrissebb európai és magyarországi adatokat, amelyek a friss diabéteszes esetek ugrásszerű növekedéséről számolnak be - mondta Niederland Tamás főorvos, a rendezvény főszervezője az MTI-nek.
2010.10.11. Hírek

Esti bevétellel hatásosabb a vérnyomáscsökkentő

A magas vérnyomás kezelése a test belső órájának figyelembe vételével eredményesebb, mert így jobban védi az ereket és a szívet, mint a megszokott, reggeli gyógyszerbevétel. Spanyol kutatók vizsgálatának eredményeit a biológiai életritmus kérdéseivel foglalkozó folyóirat, a Chronobiology International közölte.
2010.10.11. Hírek

Az OMSZ leállította a munkaruha-beszerzést

Leállították az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkaruha-beszerzését, mert az eddig megérkezett darabok a dolgozók beszámolói szerint sok esetben hordhatatlanok voltak: beleizzadtak, s a testükhöz tapadt például a nadrág, ami a mozgásukat is nehezítette - írta hétfői számában a Magyar Nemzet a szervezet nemrég kinevezett főigazgatójára hivatkozva.
2010.10.11. Hírek

Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért szervezet nyilatkozata az otthonszülésről

OS - Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért és a szüléssel/születéssel kapcsolatban hasonlóan gondolkodó orvosok mély megbotránkozással hallgatják és olvassák azokat a médiában megjelenő híradásokat, amelyek az Alma utcai Napvilág Születésházban történtekkel és dr. Geréb Ágnes előzetes letartóztatásával foglalkoznak. Az információk ellentmondásosak, sokszor megtévesztőek.
2010.10.11. Hírek

A gyakorlatban alkalmazott műtéti eljárások aktuális kérdései az urológiában

A Magyar Urológusok Társaságának XV. tudományos kongresszusa szombaton ért véget Debrecenben: a háromnapos találkozó félezer résztvevője a gyakorlatban alkalmazott műtéti eljárások aktuális kérdései mellett áttekintette a legújabb tudományos, szakmai eredményeket is - tájékoztatta Flaskó Tibor professzor,a debreceni urológiai klinika igazgatója, a szervezőbizottság elnöke az MTI-t.
2010.10.11. Hírek

Az anyák stressze rontja gyerekeik asztmáját

A gyerekek asztmája nagyobb valószínűséggel súlyosbodik, amikor édesanyjuk stresszes, mérges vagy ingerült - idézte japán kutatók megállapítását a The Telegraph című brit napilap (http://www.telegraph.co.uk/health).
2010.10.10. Hírek

Az Alzheimer-kór legjobb fölismerője a család

Alzheimer-kór gyanúja esetén a pszichiáterek bonyolult és időigényes vizsgálatokat végeznek a föltételezett betegen. Egy új vizsgálat azt bizonyította, hogy ehelyett a családtagok vagy közeli barátok kétperces kérdőív kitöltésével pontosabb diagnózist szolgáltatnak, mint az elmegyógyász és a páciens együtt.
2010.10.09. Hírek