hírek

ÁSZ: csökkent a szervátültetetések száma

Csökkent a szervátültetések száma az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentése szerint: míg 2005-ben 389, 2009-ben már csak 354 ilyen beavatkozást végeztek el magyar betegeken - közölte Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2010.09.22. Hírek

Folsavval és inozitollal a velőcsőzáródási rendellenességek ellen

Angliában évente 100 gyerek születik nyitott gerinccel vagy egyéb velőcsőzáródási rendellenességgel. Az eltérést ultrahang segítségével szűrik, diagnózisa esetén a terhesség megszakítását javasolják. Az édesanyáknak folsav (B9 vitamin) szedését ajánlják, hogy a rendellenességet megelőzzék, a tudósok azonban úgy gondolják, hogy ha az édesanyák a folsavat inozitollal együtt szednék, még kevesebb ilyen rendellenességgel kellene számolni.
2010.09.21. Hírek

Nem hatékony a HIV elleni új hüvelygél

A 9 ezer nő bevonásával végzett, III-as fázisú klinikai kipróbálás során nem védte a nőket a HIV-vírus ellen egy új hüvelygél - jelentették be hétfőn a The Lancet című brit orvosi folyóirat online kiadásában a tesztet végző orvosok.
2010.09.21. Hírek

Tanulmány: vírus állhat a gyerekkori elhízás hátterében

Összefüggést találtak amerikai kutatók a gyerekek nagyobb testsúlya és egy adenovírussal való fertőzöttség között - idézte a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news) a Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában hétfőn megjelent tanulmányt.
2010.09.21. Hírek

Ki lesz koszorúérbeteg: aki szorong, vagy aki depressziós?

A fiatal férfikorban kezdődő szorongás azt jósolja, hogy fokozott valószínűsége van a későbbi koszorúér-betegségnek. Elképzelhető, hogy ezzel a megfigyeléssel a szívroham új kockázati tényezőjét azonosították - közölte az Amerikai Szívgyógyász Kollégium tudományos folyóirata.
2010.09.21. Hírek

Az Alzheimer-kór világnapja - HÁTTÉR

Szeptember 21. az Alzheimer-kór világnapja, amelynek megrendezését 1994-ben kezdeményezte - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával - a Nemzetközi Alzheimer Társaság. Magyarország 2002-ben csatlakozott a világnapi rendezvényekhez.
2010.09.21. Hírek

Új korszak a pitvarfibrillációban szenvedő betegek számára

Az Európai Kardiológiai Társaság új gyakorlati iránymutatásokat dolgozott ki a szívritmuszavar leggyakoribb válfaja, a pitvarfibrilláció kezelésére. A nemrégiben nyilvánosságra hozott irányelvek egyik fókuszpontja a szívritmus zavarral összefüggő stroke és embólia megelőzése.
2010.09.21. Hírek