hírek

Az önmegfigyeléshez köthető agyterületet találtak

Nagyobb egy meghatározott agyterülete azoknak az embereknek, akik különösen hajlanak az önmegfigyelésre - állapították meg brit kutatók, akik eredményeiket a Science tudományos magazin pénteken megjelent számában tették közzé.
2010.09.20. Hírek

Gyakoribb a gondolkodás enyhe romlása az idős férfiaknál, mint a nők körében

A kor előrehaladásával a gondolkodó képesség, az emlékezőtehetség, a gyors következtetés szinte mindenkinél csökken, de ha ennél többről van szó, az a gondolkodás romlásának minősül. Egy új vizsgálat szerint ez férfiaknál gyakoribb és korábban jelentkezik, mint a nők csoportjában - olvasható a Neurology orvosi szaklap legújabb számában.
2010.09.20. Hírek

A végelgyengülés is felkerül a hivatalos halálokok közé a WHO-nál

Az iparosodott világban egyre gyakoribb, hogy a nagyon idős emberek nem betegség vagy szervi bántalom miatt halnak meg, ezért az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) jövőre valószínűleg felveszi az "öregkort" (a végelgyengülést) is a hivatalos halálokok közé - közölte vasárnap a The Washington Post.
2010.09.20. Hírek

A születés előtti D-vitamin hiány növeli a későbbi skizofrénia kockázatát

Szörnyű társadalmi körülmények, amelyek a múlt század negyvenes-hatvanas éveiben Hollandia, illetve Kína egyes területeit sújtották, segítettek megmagyarázni, hogy évtizedekkel később miért kerültek arrafelé a szokásosnál sokkal többen kórházba skizofrénia miatt. Ausztrál kutatók rendkívüli fölismerését az Archíves of General Psychiatry közölte.
2010.09.20. Hírek

Szervkereskedelemmel vádolnak dél-afrikai orvosokat

Vádat emeltek a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb, magántulajdonú egészségügyi csoportjának, a Netcare-nek az igazgatója és öt sebésze ellen, mert szegény sorsú braziloktól és románoktól vett veséket ültettek át jómódú izraeli betegeikbe - adta hírül a sajtó csütörtökön.
2010.09.18. Hírek

Nagy a kockázat, ha depressziós is a szívbeteg

A depresszió és a koronáriás szívbetegségek együttes jelenléte sokkal nagyobb halálozási kockázatot jelenthet a páciensek számára, mint e két állapot külön-külön - írja a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news).
2010.09.18. Hírek