hírek

A pneumococcus elleni védőoltás új törzseknek ad terepet

A pneumococcus elleni harc olyan, mintha mozgó célpontra lőnénk, ugyanis az a vakcina, mely egyes törzsek terjedését ellehetetleníti, új törzsek kialakulásának kedvez – állítják holland kutatók a Journal of the American Medical Association lapjain.
2010.09.17. Hírek

Korszerűsítik a pécsi klinikai központot

Fejlesztik a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központját: a XXI. századi betegellátás infrastrukturális feltételeinek megteremtését célzó, 2013-ig tartó beruházásra 11,7 milliárd forintot költenek.
2010.09.17. Hírek

Magyar-román oktatási program az emésztőrendszeri betegek ellátásáért

Az emésztőrendszeri betegségekben szenvedő páciensek sürgősségi ellátásának színvonalát javítja az a magyar-román közös oktatási program, amely az Aradi Városi Kórházban és a Szegedi Tudományegyetem I-es számú belgyógyászati klinikáján folyik - közölte a hazai intézményt vezető Wittmann Tibor professzor csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.
2010.09.17. Hírek

A NEK a társadalombiztosítás megerősítését kezdeményezi

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) kezdeményezi a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) társadalombiztosításra vonatkozó egyezményének a magyar jogrendbe való beillesztését - mondta Cser Ágnes, az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók demokratikus szakszervezetének elnöke (EDDSZ), a kerekasztal csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón.
2010.09.17. Hírek

Szinapszis-felmérés: sokaknak okoz gondot az állandó gyógyszervásárlás

A folyamatos gyógyszeres kezelésre szoruló betegek 37 százalékának jelent komoly anyagi terhet a gyógyszerek kifizetése, míg 43 százalékuk ugyan ki tudja fizetni az árat, nagyobb kiadást azonban már nem tudna vállalni - derült ki a Szinapszis Kft. legújabb kutatásából, amelynek összegzését csütörtökön juttatták el az MTI-hez.
2010.09.17. Hírek

A Stabilitás szerint van kiút a hálapénz csapdájából

A teljes egészségügyi kiadások negyedét zsebből fizetik a magyarok, ami mind az ellátás, mind a rendszer szintjén számos kockázatot rejt - többek között ezt állapítja meg a Stabilitás Pénztárszövetség és a KPMG közös tanulmánya. A szövetség szerint a pénztárak tevékenysége hosszú távon elősegítheti a hálapénz visszaszorulását.
2010.09.17. Hírek

Jobb, ha lassan dobog a szív

Az élővilág sok tagjára érvényes, hogy várható életkoruk összefügg a pulzusszámmal: az él tovább, amelyiknek a szíve lassabban működik.
2010.09.17. Hírek

Mártai István a mentőszolgálat új főigazgatója

Átvette kinevezési okmányát Mártai István, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új főigazgatója csütörtökön Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkártól.
2010.09.16. Hírek

Coaching az egészségügyben

Az üzleti életben hazánkban is egyre ismertebb és elfogadottabb a coaching, amely személyes, vagy csoport támogatást jelent a munkahelyen, vagy az élet különböző területein a nehézségek leküzdésére. A coach nem konkrét megoldásokat kínál, inkább vezeti kliensét, hogy felismerje az önmaga által állított akadályokat, hogy rátaláljon az adott élethelyzetben legmegfelelőbb stratégiára. De hogyan alkalmazható a coaching és van-e jelentősége az egészségügyi intézményekben? Erről kérdeztük Pusztai Erzsébet egészségpolitikust.
2010.09.16. Hírek