hírek

Eltussolt ügyek a kiskunhalasi pszichiátrián

Jegyzőkönyvek készültek az embertelen verésekről, a homoszexuális erőszakról, az intézet vezetője mégsem tett lépéseket, lényegében eltussolta a történteket - írta a csütörtöki Magyar Nemzet az ügyben nyomozó ügyészek állításai alapján.
2010.09.09. Hírek

Amerikában beköszöntött a beteglátó robotok kora

Az amerikai kórházakban már ma is több száz olyan, önjáró robotot alkalmaznak, amelyek egy távoli városban lévő orvos szemeként és füleként szolgálnak a pácienssel való kommunikációban - közölte a hét végén a The New York Times.
2010.09.08. Hírek

Az első szülések 30 százaléka végződik császármetszéssel az USA-ban

Az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik a császármetszések aránya, lépéseket kell tenni a folyamat visszafordítására, derül ki egy új tanulmányból. 1996 és 2007 között a császármetszések száma közel 50 százalékkal növekedett. Mára az először szülők harmada császármetszéssel hozza világra gyermekét.
2010.09.08. Hírek

A fizioterápia világnapja

Szeptember 8. a fizioterápia világnapja annak emlékére, hogy 1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége.
2010.09.08. Hírek

Együttműködési megállapodást az egészségipar fejlesztése érdekében

Három intézmény - a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Intézete (Bay Nano), a Borsod megyei kórház és a Budapesti Műszaki Egyetem Biomechanikai Kooperációs Kutatóközpontja - között tudományos, oktatási és termékfejlesztési területen jött létre együttműködés kedden, az erről szóló megállapodást Miskolcon írták alá; célja az egészségügyhöz kapcsolódó ipar fejlesztése.
2010.09.08. Hírek

Prosztata Napok húsz intézményben

Az ország húsz intézményében jelentkezhetnek az érdeklődők szűrésekre, vizsgálatokra a Prosztata Napok 2010 keretében szeptember 13. és 18. között.
2010.09.08. Hírek

Magyarországon is nyomon követik a "szuperbaktériumokat"

"Az NMD-1 rezisztenciagén hazai felbukkanása ez idáig nem ismert" - hangsúlyozta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató főorvosa, akit abból az alkalomból kérdezett meg az MTI, hogy Japánban is kimutattak az antibiotikumoknak kiterjedten ellenálló, új típusú rezisztenciagént tartalmazó "szuperbaktériumot".
2010.09.08. Hírek

Baktériumokat képes megkülönböztetni az elektronikus orr

Az égési sérülésekhez gyakran társul bakteriális fertőzés, amelynek mielőbbi kórismézése és kezelése életfontosságú a betegek további sorsa szempontjából: a diagnosztizálást segítheti egy nemzetközi konzorcium által kifejlesztett elektronikus orr, amely képes "kiszimatolni" a kórokozókat az általuk kibocsátott parányi mennyiségű illőanyagok alapján.
2010.09.08. Hírek