hírek

Az amfetaminszármazékok károsíthatják az aortát

Azoknál a fiataloknál, akik stimuláló szerként metamfetamint vagy egyéb amfetaminszármazékokat szednek, a későbbiekben fokozottabb az aorta belső rétege többnyire halálos kimenetelű hosszanti megrepedésének (aortadisszekció) kockázata.
2010.08.21. Hírek

A terhesség alatti dohányzás csökkenti az asztmagyógyszerek hatékonyságát

Azok a gyerekek, akiknek édesanyja dohányzott terhessége során, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek asztmásak. 1000, 5 és 12 év közötti asztmás gyerek adatait elemezve kiderült, hogy a méhen belül dohányfüsnek kitett gyerekek kevésbé reagálnak a budesonide nevű szteroidra, mint azok, akiknek édesanyja nem dohányzott a terhessége során.
2010.08.20. Hírek

Ijesztő következményekkel jár a gyerekkori éhezés

Szegénység következtében 2007-ben az amerikai háztartások 15, 2008-ban 18 százaléka nem jutott megfelelő táplálékhoz. Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine augusztusi számában idézett adatok az Egyesült Államokból származnak.
2010.08.20. Hírek

A sok stressz hátráltathatja a teherbeesést

Egy tudományos tanulmány most először mutatta ki, hogy a magas stressz-szint késleltetheti a teherbeesést. Az Oxford Egyetem szakemberei megmérték a babát tervező asszonyok stresszhormon-szintjét, és azt találták, hogy a legidegesebbeknek volt a legkisebb az esélyük arra, hogy megfoganjanak.
2010.08.20. Hírek

Új módszer szívsejtek tenyésztésére Petri-csészében

Egy új, szintetikus váz segítségével működőképes szívsejtek tenyészthetőek Petri-csészében, és ily módon élő patkányok szívének véredényei is növekedésre bírhatóak. A Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóirat szerint ezt az új szív-vázat egykor majd szívinfarktust szenvedett betegek szívének gyógyítására használhatjuk fel.
2010.08.20. Hírek

Az agyi pacemaker javítja az Alzheimeres betegek emlékezetét

A pacemakerhez nagyon hasonló agyi stimulátor (DBS) behelyezésével javítható a memória és az agyi funkciók az Alzheimeres betegeknél. Egy nemrég végzett kutatás kimutatta, hogy miután hat Alzheimeres beteg agyába DBS-t ültettek, a betegek felénél vagy javult az emlékezet, vagy lassabb lett a hanyatlás.
2010.08.19. Hírek

Egyre többet fizetnek a csehek az orvosoknál, s nem tiltakoznak

Egyre nagyobb összegeket fizetnek ki a csehek az orvosi rendelőkben és a gyógyszertárakban, a legutóbbi felmérés szerint azonban az emberek több mint fele nem lát semmi kivetnivalót a betegellátási költségek önrészesedésének növelésében, s természetesnek tartja azt.
2010.08.19. Hírek

Korallok segítenek a rákkutatásban

Ausztrál kutatók ragyogó színű, sekély vízben élő korallcsoportot találtak, amelyek segíthetnek a rákkutatásban és a globális felmelegedés okozta változások felismerésében is.
2010.08.19. Hírek

Kínai dohányosok százmilliói vannak veszélyben

Kínának legalább akkora figyelmet kell szentelnie a dohányzás rohamos terjedésének, mint ahogyan a SARS-járványt, vagy az új típusú influenzát kezelte - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai főnöke kedden, míg az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint még ennél is sokkal komolyabban kell venni a veszélyt.
2010.08.19. Hírek