hírek

Amerikai tanulmányok: "megjavítható" a sérült szívizomszövet?

Egyszerre két olyan amerikai tanulmány is napvilágot látott, amelyek új lehetőségeket vázolnak fel a sérült szívizomszövet "reparálására" - az egyik módszer segítségével kötőszöveti sejteket, fibroblasztokat alakítottak át szívizomsejtté, a másik eljárás helyreállította a szövetregeneráció őseredeti képességét.
2010.08.09. Hírek

A legtöbb szívbeteg is nyugodtan utazhat repülővel

A kereskedelmi forgalomban repülő, korszerű gépek fedélzetén csak a rendkívül rossz állapotban lévő szívbetegek utazása jelenthet kockázatot, de azért a többi betegnek is érdemes megbeszélnie a szívgyógyásszal, hogy mire ügyeljen indulás előtt, repülés közben és a leszállást követően.
2010.08.09. Hírek

Anyatej receptre Szlovákiában

Európában elsőként Szlovákiában ismerték el az anyatejet gyógyszerként, és az orvosok akár receptre is felírhatják. Semmi sem helyettesítheti az anyatejet, ezért az anyák, akiknek szoptatási nehézségei vannak, fordulhatnak akár az anyatejbankokhoz is - írta a Bumm című szlovákiai magyar hírportál pénteken.
2010.08.09. Hírek

Többmilliárdos forrásból korszerűsödhet az OMSZ mentésirányítási rendszere

A budapesti Markó utcai mentőpalota fennállásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre látogatott el első államfői útján Schmitt Pál. A rendezvényen az infokommunikációs államtitkár közölte, többmilliárdos forrásból korszerűsödhet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentésirányítási és segélyhívási rendszere.
2010.08.09. Hírek

Egymilliárdos egészségügyi fejlesztés Tokajban

Csaknem egymilliárd forintból épül egészségügyi központ Tokajban, a mintegy másfél ezer négyzetméter alapterületű létesítmény várhatóan októberben, novemberben fogadhatja a betegeket - közölte Májer János (független) polgármester pénteken a projektet ismertető tájékoztatóján.
2010.08.09. Hírek

Az orosz orvosoknak tilos "hőguta" diagnózist felállítani?

Az orosz orvosoknak elbocsátás terhe mellett megtiltották, hogy "hőguta", vagy "túlhevülés" diagnózist állítsanak fel - írta az orosz livejournal honlapon Mamako felhasználói névvel blogoló kórházi orvos vasárnap, de a moszkvai mentőszolgálat ügyeletes főorvosa cáfolta állítását.
2010.08.09. Hírek

A terhesség alatti túlzott súlygyarapodás árt a babának

A genetikai tényezőktől függetlenül nagyobb súlyú gyermekei születnek azoknak a kismamáknak, akik a terhesség alatt a kívánatosnál jobban meghíznak - állapította meg egy amerikai tanulmány, amely csütörtökön jelent meg a The Lancet című brit orvosi folyóirat internetes kiadásában.
2010.08.08. Hírek