hírek

Fordulat a szoptatás és az atópiás dermatitis összefüggésének megítélésében

A túl hosszú ideig tartó szoptatás megemeli, és nem csökkenti a viszketéssel járó allergiás bőrbetegség az úgynevezett atópiás dermatitisz gyakoriságát, ami a csecsemők 12 százalékát érinti. Az allergiás megbetegedésekre magas kockázattal bíró gyerekek számára a kizárólagos szoptatást 4 hónapos korukig javasolja az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága.
2010.07.28. Hírek

Felmérik a kórházak adósságállományát

Levélben fordult a fekvőbeteg-ellátó szolgáltatók vezetőihez és fenntartóihoz az intézmények adósságállományának felmérése érdekében Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára hétfőn - tájékoztatta az államtitkárság az MTI-t.
2010.07.27. Hírek

A megszokás, nem pedig a függőség hajtja a dohányosokat

A dohányosok nikotintartalmú tapasszal és rágógumival próbálják meg legyőzni a cigaretta utáni vágyat – gyakran sikertelenül. A Tel Avivi Egyetem kutatóinak új tanulmányából kiderül ennek oka, sőt az eredmények új, pszichológiai alapokon nyugvó leszoktatási programok kidolgozásához is alapot adhatnak.
2010.07.26. Hírek

Nagyobb fejméret - kevesebb Alzheimer-tünet

A nagyobb fejmérettel rendelkező Alzheimer-kóros betegek esetében jobb memória- és gondolkodási készség tapasztalható ugyanabban a stádiumban lévő kisebb fejméretű betegekhez képest – írja a Neurology folyóirat július 13-i száma.
2010.07.26. Hírek

Méz, mint antibiotikum

A FASEB Journal júliusi számában közölt tanulmány szerint a méz baktériumellenes összetevőt tartalmaz. A defenzin-1 nevű fehérjét a méhek szintetizálják, és remélhetőleg egy nap lehet majd alkalmazni a szokásos antibiotikumokkal szemben rezisztens törzsek ellen, például égési sérüléseket és bőrfertőzéseket követően.
2010.07.26. Hírek

Vércukor-érzékelő inzulinpumpa

A vércukor-érzékelővel összeépített inzulinpumpa mind gyermekek, mind felnőttek cukorbetegségének kezelésében megbízhatóbb, mint a naponta többször beadott inzulininjekció. Az eddigi legnagyobb vizsgálat eredményeit az Amerikai Cukorbeteg Társaság 70. kongresszusán ismertették Orlandóban.
2010.07.26. Hírek