hírek

Megszűnik a felügyelet

Viharos gyorsasággal, szakmai viták lefolytatása nélkül, de úgy tetszik rövid időn belül eldőlt: valóban megszűnik a Molnár Lajos minisztersége idején létrehozott Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF).
2010.07.09. Hírek

A hentesáru fogyasztása rákot okozhat

Patkánykísérletek alapján összefüggést mutatott ki a hentesáru - felvágottak, sonkák - fogyasztása és a bélrák kialakulása között egy francia kutatócsoport, amelynek tanulmányát a francia mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) tette közzé.
2010.07.09. Hírek

Nőstény egereket változtattak leszbikussá

Nőstény egereket változtattak leszbikussá dél-koreai tudósok egy gén kikapcsolásával. A kutatók szerint ugyanakkor ebből nem lehet semmiféle következtetést levonni az emberi szexualitásra vonatkozóan.
2010.07.09. Hírek

Változik a rezidensrendelet

Módosítják a tavaly elfogadott rezidensrendeletet, amely a fiatal orvosokat 9 évig egy kórházhoz kötötte volna - közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
2010.07.08. Hírek

Megszaporodott vérfehérjéhez köthető a kialakulófélben lévő Alzheimer-kór

Egy bizonyos fehérje, a klaszterin magas szintje összefüggésben hozható a kialakulófélben lévő Alzheimer-kórral: a felfedezés révén olyan diagnosztikai teszt fejleszthető ki, amely a betegség korai szakaszában történő kimutatására lehet alkalmas - derítették ki angol kutatók, akik tanulmányukat az Archives of General Psychiatry című folyóiratban publikálták.
2010.07.07. Hírek

Bal kezünk motiváltabb, mint a jobb?

A motiváció nem mindig tudatos. Agyunk dönti el, hogy mikor mennyire akar valamit. Egy új tanulmány arra világít rá, hogy az ösztönzés az agynak egyszerre csak az agy egyik feléből érkezik.
2010.07.07. Hírek