hírek

Más beteg még meggyógyulhat a már fölösleges gyógyszertől

"Gyűjtsék össze a még nem lejárt, de szükségtelenné vált patikaszereket, és szervezzék meg, hogy eljusson azokhoz, akik számára a gyógyulást jelentheti" - ezt az Egyesült Államokban nagy figyelmet keltő javaslatot a theheart.org internetes kiadvány tette közzé.
2010.06.28. Hírek

Kell-e infarktusos betegnek tiszta oxigén?

Tiszta oxigén belélegeztetése nagyobb kockázatot jelenthet, mint amennyi előnnyel jár szívinfarktus miatt kórházba szállított betegeknek. A korábbi elképzeléseket megcáfoló eredményt a Cochrane Database of Systemic Reviews közölte.
2010.06.28. Hírek

Magyar Nemzet: eladnák a bezárt kórházak antik értékeit

Értékesítené a bezárt kórházakban talált antik tárgyakat az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI); a szervezet azóta már menesztett vezetője, Kárpáti Zsuzsa ehhez nemrég kérte a szakminisztérium hozzájárulását - írta a Magyar Nemzet.
2010.06.28. Hírek

A hizlaló ételek iránti vágyért egy hormon felelős

Aki fogyókúrázik, pontosan tudja, hogy tartózkodnia kell a magas kalóriatartalmú nassolni valóktól. Mégis folyton a csokoládés doboz felé kacsingat, és azt kívánja, bárcsak lenne egy olyan tabletta, ami visszatartja attól, hogy az egészet bekebelezze.
2010.06.28. Hírek

A "jó" koleszterin még jobb, mint hittük

A "jó" HDL-koleszterin nemcsak infarktus ellen véd, hanem a rák kockázatát is csökkenti - ez a fontos tudományos megfigyelés is aláhúzza annak jelentőségét, hogy a halál két leggyakoribb okát jelentő megbetegedés ellen együtt lehet és kell harcolni.
2010.06.28. Hírek

A géntérkép nem igazolta a hozzá fűzött reményeket

Tíz évvel azután, hogy Bill Clinton akkori amerikai elnök és Tony Blair volt brit kormányfő bejelentette: elkészült az első emberi géntérkép, az orvostudomány még mindig vár a beígért előnyökre. A biológusok számára az emberi genom az egyik meglepetést hozta a másik után, ám a hárommilliárd dolláros projekt elsődleges célját - kikutatni az olyan elterjedt betegségek gyökerét, mint a rák és az Alzheimer-kór, majd kidolgozni a kezelést - mindeddig nem sikerült elérni. A The New York Times riportja szerint tízévi erőlködés után a genetikusok szinte visszajutottak a kiinduló négyzetre a gyakori betegségek okainak kutatásában.
2010.06.28. Hírek

Egy lépéssel közelebb az új tüdő növesztéséhez

Amerikai tudósok az új emberi tüdő növesztése irányában tett fontos előrelépésről számoltak be: laboratóriumban tenyésztett sejteket ültettek patkányok tüdejébe, egy másik kutatásban pedig mikrocsip segítségével az emberi tüdőt utánozták.
2010.06.27. Hírek

Károsíthatják a szívet a népszerű fájdalomcsillapítók

Ha valaki sokat szed a szinte mindenki által használt fájdalomcsillapító gyógyszerekből, jelentősen növekszik annak kockázata, hogy szívroham következtében fejezi be az életét. Dán kutatók vizsgálatának, egészséges emberek számára is figyelmeztető eredményeit a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóirat közölte.
2010.06.27. Hírek