hírek

Magyar Nemzet: orvosok engedély nélkül

Több ezer orvos és gyógyszerész dolgozik érvényes működési engedély nélkül, mert az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal hónapokat késik a dokumentumok kiállításával - írta a Magyar Nemzet szerdai számában.
2010.06.23. Hírek

Az egészség ára

Nyilvánvaló tény, hogy a betegség nem olcsó mulatság: a gyógyszerek, a kórházi ellátás, a munkából való kiesés az államnak és az egyénnek is sok pénzébe kerül. Az is világos, hogy az egészség a legfőbb érték. De vajon melyik éri meg jobban anyagilag: kezelni a betegséget vagy megelőzni?
2010.06.23. Hírek

Veszélyes és sokba kerül az egészségügyi írástudatlanság

Az Egyesült Államokban becslések szerint 90 millió felnőtt nem érti meg a gyógyszerének szedésére vonatkozó ajánlást vagy a betegségével kapcsolatos tennivalókat. Az egészségügyi hatóságok véleménye szerint ez veszélyei mellett évente sok milliárdos többletköltséget is jelent.
2010.06.22. Hírek

AIDS: új kezelési irányelvek

A HIV-fertőzöttek korábbi kezelési irányelveinek módosításával jelentős egészségügyi és gazdasági javulás érhető el kanadai kutatók matematikai modellvizsgálata szerint, amelynek eredményeit az International AIDS Society hozta nyilvánosságra.
2010.06.22. Hírek

OS - A minőséget is díjazzák a háziorvosok gyógyító munkájában

Júliustól élesedik az a rendszer, amelyben a háziorvosok finanszírozása már nem kizárólag azon múlik, hogy hány biztosított tartozik a körzetükbe, plusz díjazást kapnak a minőségi munkáért. A próbaidőszakban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár havi rendszerességgel adott visszajelzést a háziorvosoknak különböző mutatók alapján a betegségmegelőzés és gondozás területén végzett munkájukról. A mutatók kidolgozásában a biztosító szakemberei mellett a szakma képviselői is részt vettek. A rendszer előnye, hogy csak objektív mutatókat vesznek figyelembe, nincs plusz adminisztráció, az átlagnál jobban teljesítőket jutalmazza, az alulteljesítőket nem bünteti.
2010.06.22. Hírek

A magas vérnyomás is hatással van a bipoláris depresszióra

Közel fele azoknak, akiket mániás depresszióval kezelnek, magas vérnyomással is küzd, és minél fiatalabb korban jelenik meg ez a pszichés betegség, annál valószínűbb a magas vérnyomás kialakulása, állítja a Michigani Egyetem (MSU) egy új tanulmánya.
2010.06.22. Hírek