hírek

Az állam több ponton engedett az orvosoknak, hétfő éjfélig meghosszabbították a szerződések aláírási határidejét

Az Országos Kórházi Főigazgatóság több ponton elfogadta a Magyar Orvosi Kamara bírálatait az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban. Szeptember 30-ig felülbírálják az ügyeleti díjakat, egyértelműsítik a fizetett pihenőidőre vonatkozó szabályt, és egy kedden megjelent utasítás szerint az orvosok ügyeleti díját 30 százalékkal emelhetik meg. Az önként vállalt ügyeletnél így az ügyeleti díj 150-180 százalék is lehet. Hétfő éjfélig hosszabbították meg a határidőt a szerződések aláírására.
2021.02.25. Hírek

Elmozdultak a kórházak az éveleji nullszaldóról

Az év utolsó hónapjában és az újév legelején az egészségügyi intézmények tartozását illetően még éreztette a hatását a karácsonyi ajándékba kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítés, de a legfrissebb, január havi kórházi adósságokat böngészve látható, hogy ismét elindult felfelé az adósságspirál.
2021.02.25. Hírek

Ritka Betegségek Világnapja – 2021

Immáron tizennegyedik alkalommal tartják meg a Ritka Betegségek Világnapját, aminek hagyományos időpontja minden év februárjának utolsó hétvégéje, így idén február 27. A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (RIROSZ) ezúttal a különleges körülményekhez alkalmazkodva az online térben rendezi meg az eseményt. Az idei rendezvényen is párhuzamosan zajlik majd a szakmai konferencia és a családi nap jellegű programok, azonban utóbbiakba az egész hét során be lehet kapcsolódni.
2021.02.24. Hírek

Feszültséget teremtenek az átszabott orvosbérek

Sok orvos továbbra is bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy melyik fizetési kategóriába fogják sorolni március 1-jétől, amikortól hivatalosan életbe lép az úgynevezett egészségügyi szolgálati jogviszony. Az viszont már látszik, melyik praxisközösségi forma lesz a legnépszerűbb a háziorvosok körében.
2021.02.22. Hírek

Magyar Gyógyszer Védjegy segít a tájékozódásban a gyógyszerek között

Magyarország az elsők között, több mint 100 évvel ezelőtt kapcsolódott be a gyógyszergyártásba, mára több, mint száz országban gyógyítanak és gyógyulnak magyar gyógyszerrel. A hazai gyógyszergyártók még 2014-ben hozták létre a Magyar Gyógyszer Védjegyet, azzal a céllal, hogy az orvosokat, gyógyszerészeket, betegeket hiteles forrásból informálja a Magyarországon készült vagy kutatott/fejlesztett gyógyszerekről. A védjegy használatára a védjegy tulajdonosa, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) adhat engedélyt – jelenleg 11 tagvállalat helyezheti el termékein. A védjegyhasználók átfogó edukációs, országos kampányt indítottak a hazai gyógyszerek megismerése érdekében.
2021.02.17. Hírek