hírek

Összefügg a férfias kopaszodás és a prosztatamegnagyobbodás

Az úgynevezett férfias kopaszodás (androgén alopécia) jeleit mutató férfiknál hasznos lehet az urológiai szűrés, mivel segíthet azonosítani a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban (BPH) és alsó húgyúti tünetekben szenvedőket – állítják spanyol kutatók.
2010.06.10. Hírek

Orvostörténeti emlékhely a debreceni orvoscentrumban

Orvostörténeti emlékhelyet, konferenciaközpontot és professzori klubot alakítottak ki a debreceni orvoskar első dékánja, néhai Kenézy Gyula professzor egykori lakóépületében, amely szemben áll volt munkahelyével, a nőgyógyászati és szülészeti klinikával.
2010.06.10. Hírek

Egyre gyakoribb a fiatalkori hátfájás

Egyre gyakoribbak a gerincfájdalmak a fiatalok körében, a háttérben sokszor pszichoszociális okok húzódnak - jelentették ki az Európai Ortopédiai Kongresszuson Madridban.
2010.06.10. Hírek

Eredményes az érszűkület korai felismerésére elindított program

Folyamatos kontrollvizsgálatokkal, rendszeres boka/kar-indexméréssel, azaz a bokán és karon mért vérnyomás értékének összehasonlításával kiszűrhető, és ezáltal kezelhető a már kialakult vagy nagy eséllyel kialakuló érszűkület - tájékoztatta a programot elindító Magyar Hypertonia Társaság kommunikációs társasága az MTI-t.
2010.06.10. Hírek

Lézerrel a kínzó ekcéma ellen

Egy koncentrált UV-fénnyel működő lézerterápiás eljárás lehet a gyógyír az ekcéma egy bizonyos, roppant nehezen gyógyítható formájára.
2010.06.10. Hírek

Új fajtával csökkenthető lehet a mogyoróallergia

Hagyományos keresztezéssel olyan földi mogyorót fejlesztettek ki amerikai kutatók, amely kisebb mennyiségben tartalmazza az allergiát kiváltó fehérjéket - ismertette hétfőn a BBC hírportálja (http://news.bbc.co.uk).
2010.06.09. Hírek

Árvíz - ÁNTSZ: általában nem szükségesek védőoltások árvíz idején

Árvíz idején csak nagyon ritkán fordulnak elő védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és járványok, ezért az ár- és belvízzel sújtott területeken speciális védőoltások általában nem szükségesek, néhány esetben azonban meghatározott csoportok védőoltása mégis ajánlott - közölte kedden közzétett lakossági tájékoztatójában az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
2010.06.09. Hírek