hírek

Súlyos mellékhatás: csontelhalás csontritkulás kezelésétől

Azok a betegek, akik bifoszfonátos csontritkulás elleni kezelésben részesülnek talán nem is ismerik az ilyen gyógyszerek egyik lehetséges mellékhatásával, amely hátrányosan befolyásolja a szájhigiénét – áll az Amerikai Fogorvosok Szövetsége (JADA) szaklapjában megjelent egyik új tanulmányban.
2010.06.03. Hírek

Az anorexiában szenvedők agyzsugorodása visszafordítható folyamat

Az anorexiás embereknél - akik túlzott mértékben veszítenek a testsúlyukból – megfigyelhető, hogy agyuknak szürkeállománya is veszít a tömegéből. Újabb kutatások szerint azonban, amikor ismét elérik az egészséges testsúlyt, visszanyerik a szürkeállomány térfogatát is.
2010.06.02. Hírek

Elhunyt Fehér János professzor

Tragikus hirtelenséggel, életének 78. életévében elhunyt Prof. Dr. Fehér János májkutató, professzor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
2010.06.02. Hírek

Három új mentőrobogó kezd szolgálatot a budapesti Római-parton

Három darab, a legkorszerűbb életmentő eszközökkel felszerelt mentőrobogót adott át a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), ezáltal a Római-parti mentőszolgálat hivatalosan is megkezdte működését kedden.
2010.06.02. Hírek

Egymillió tizenéves tanulja az újraélesztést Amerikában

Az USA területén június 1-7. az Újraélesztés Hete, mely időszakban egymillió fiatalt tanít meg az Amerikai Szív Szövetség újraélesztésre a hirtelen szívhalálból. A számítógépes oktatórendszer automatikusan rögzíti, hogy az egyes államokból hányan vettek részt a gyors és egyszerű videotanfolyamon.
2010.06.02. Hírek

Öregkor: folyamat vagy betegség?

Az öregedés tény, ahogy egyre növekszik éveink száma, úgy halad előre szervezetünk öregedése kíméletlenül és megállíthatatlanul. Szakemberek szerint azonban ideje az öregedést más szemmel nézni, mégpedig úgy, ahogy az ember a betegségekre tekint – amelyek befolyásolhatók, késleltethetők vagy akár kezelhetőek is.
2010.06.01. Hírek

Előrelépés az egykor halálos szívhiba kezelésében

Három évtizede még jellemzően halállal végződött a szív bal kamrájának veleszületett hiánya, azonban az új technológia és sebészeti módszerek lehetővé tették, hogy ezek a gyermekek megérhessék a felnőttkort – derült ki a New England Journal of Medicine folyóirat május 27-i számában közzétett egyik tanulmányból.
2010.06.01. Hírek

WHO: évről évre emelkedik a dohányzó nők száma

A világ csaknem egymilliárd dohányosának 20 százalékát nők teszik ki; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a dohányzó nők száma évről évre folyamatosan emelkedik - hívta fel a figyelmet a szervezet az idei dohányzásmentes világnap alkalmából. A kardiológusok társasága radikálisabb szabályozást sürget a dohányzás visszaszorításáért.
2010.06.01. Hírek

Egy nyár a szörnnyel - regény az SM-ről

Fabrizio Sparta a saját és beteg felesége életéből három év történetét írta meg úgy, hogy minden megpróbáltatás és szenvedés ellenére reményt sugall az olvasónak. Azt vallják: szeretettel, családi összefogással megteremthető egy viszonylag normális élet még a fenyegető betegség árnyékában is.
2010.05.31. Hírek

Az immunrendszer okolható a kényszerbetegségekért

Kényszerbetegségben egyaránt szenvedhet ember és állat. Az érintettek kényszeresen ismételgetnek cselekvéseket, akkor is, ha azzal ártanak önmaguknak. Az emberek például addig tépik a hajukat, hogy helyenként megkopaszodnak, az egerek pedig addig tisztogatják magukat, míg kihullik a szőrük, és kisebesedik a bőrük. A Nobel-díjas Mario Capecchi és csapata most kiderítette, hogy a probléma gyökere az immunrendszerben rejlik.
2010.05.31. Hírek