hírek

A rejtett idegi pályák aktiválódnak stressz hatására

Elgondolkodtató, hogyan képes az ember komplex feladatokat végrehajtani, akár stresszes állapotban is. Hogyan alakítják az érzelmek és az emlékek a mindennapi életben maradás képességét? A választ épp csak most kezdik megérteni, a titok az agy rejtett kapcsolataiban rejlik.
2010.05.01. Hírek

Gyakoribbak a légzési problémák a koraszülötteknél

A jóval idő előtt született (24-25 hétre érkezett) kisbabák több, mint felénél lép fel valamilyen légzési probléma, ezek a gyermekek 11 éves korukra kétszer nagyobb valószínűséggel betegszenek meg asztmában, mint az időre születettek – derült ki egy új kutatásból.
2010.04.30. Hírek

Kevesebbet híznak a nemdohányzók

Egy új tanulmány kapcsolatba hozza a nikotint és a súlygyarapodást: az aktív dohányosok, nemcsak azok, akik akik abbahagyták a dohányzást, több súlyt szednek fel, mint azok, akik soha nem dohányoztak.
2010.04.29. Hírek

Egy fehérje lehet a kulcs a bélbetegségek gyógyításához

Gyógyszerek vagy megfelelő étrend elősegítheti egy olyan fehérje termelődését, amely helyreállítja a szervezet természetes védekezőképességét az emésztőrendszeri fertőzésekkel szemben, ezzel új kezelési lehetőséget kínál a ma még gyógyíthatatlan bélbetegségekre, például a Crohn-betegségre - közölték európai kutatók.
2010.04.29. Hírek

A szélütés (stroke) megelőzése szívritmuszavarban szenvedő betegekben - újabb eredmények a RE-LY vizsgálattal kapcsolatban

A San Antonioban (USA) megrendezett Nemzetközi Stroke Konferencián hozták nyilvánosságra a korszakalkotó RE-LY vizsgálat eredményeinek újabb elemzését. A vizsgálatban résztvevő betegek egyik alcsoportján elvégzett elemzés szerint az új véralvadásgátló kezelés jelentős előnyöket biztosít a korábban stroke-ot vagy ún. mini stroke-ot (átmeneti agyi keringészavart) elszenvedett pitvarfibrillációban szenvedő betegek számára.
2010.04.28. Hírek

KSH-felmérés: kismértékben javult a lakosság egészségi állapota

Kismértékű javulást mutat a lakosság egészségi állapota az elmúlt évtized második felében; az egészségtudatosság, a prevenció, és az egészségmegőrzés egyre több ember számára kezd fontossá válni - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)egészségfelmérésének előzetes adataiból, amelyet kedden ismertettek Budapesten.
2010.04.28. Hírek