hírek

Megújuló kamarák!

A kormányváltás légkörében a magyarországi egészségügyi kamarák változásokat sürgetnek. Az biztos, hogy a jelenlegi kaotikus törvény nem teremtett optimális feltételeket a Magyar Orvosi Kamarának sem.
2010.04.24. Hírek

OS - Nyilvántartási problémák az elhunytak szerveinek oktatási-tudományos felhasználásában

Elhunyt személy szerveinek vagy szöveteinek átültetésére, szervek, szövetek oktatási, kutatási vagy egyéb gyógyító célú eltávolítására csak akkor van lehetőség, ha az ellen az elhunyt életében nem tiltakozott – tartalmazza az egészségügyi törvény. Csakhogy míg a szervátültetések esetében a tiltakozó nyilatkozatokról van, az oktatási-kutatási területen nincs központi nyilvántartás. Az ombudsman szerint ez a hiány veszélyezteti az egyén önrendelkezéshez való jogát.
2010.04.23. Hírek

MDT: jubilál a Diabetes Kongresszus

Idén 20. alkalommal tartja a Magyar Diabetes Társaság jubileumi kongresszusát április 22. és 25. között Tihanyban. Új gyógyszerekkel és szűrési technikákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.
2010.04.22. Hírek

Férfi meddőséget okoz az omega-3 hiány?

Az Illinoisi Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint az omega-3 zsírsavaknak a szív- és érbetegségek kialakulásának gátlásán kívül más egészségügyi hatása is van: javítja a férfiak nemzőképességét.
2010.04.22. Hírek

A cukoranyagcsere hormonjai a termékenységet is befolyásolhatják

Egy egereken végzett új vizsgálat alapján felmerült, hogy a két anyagcserehormon, a leptin és az inzulin együtt hat az agyban, így szabályozva a cukoranyagcserét és meglepő módon a termékenységet is. Ez azt is felveti, hogy a cukorbetegség és az elhízás nem jár minden esetben együtt.
2010.04.22. Hírek

Az emberi munkamemória alapját az agy dinamikus interakció-hálózatai jelentik

A Helsinki Egyetem Idegtudományi Központjának kutatási projektje fényt derített az emberi agy vizuális ingereinek memórianyomát fenntartó idegi mechanizmusokra. Az eredmények szerint a munkamemória fenntartása összefügg a neuronok szinkronizálásával, mely elősegíti az agy különböző részei közti kommunikációt. Az agyi területek interakcióinak alapján még az is lehetséges, hogy előrejelezzék az illető egyéni munkamemória-kapacitását.
2010.04.21. Hírek