hírek

Indul a Szenior Akadémia új tavaszi kurzusa

Már lehet regisztrálni a február 8-tól kezdődő Szenior Akadémia ingyenesen látogatható, online programsorozatára. A Semmelweis Egyetem 2019-ben indította el az eseménysorozatot, kifejezetten az idősebb korosztálynak és hozzátartozóinak. A mostani tavaszi szemeszter 12 előadásában olyan témákkal találkozhatnak az érdeklődők, mint az otthonápolás kérdése, az időskori táplálkozás fontossága, vagy a fogpótlás, a fejfájás, a cukorbetegség, vagy a szívritmus zavarok.
2021.02.03. Hírek

PM: igazságos rendszerre állt át a társadalombiztosítás

Február 12-én élesednek a tavaly nyáron életbe lépett új társadalombiztosítási törvény fontos rendelkezései: megszűnik az a helyzet, hogy a járulékot fizetők finanszírozzák a társadalombiztosítás rendszerét kijátszók ellátásait - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleményében.
2021.02.01. Hírek

Heteken belül még kevesebb ápoló lehet

A jövő hónap végéig kell aláírniuk az új szerződést az egészségügyi dolgozóknak, de már most sok ápoló pedzegeti, ezt nem teszi meg, és elhagyja az egészségügyet. Külföldre a jelenlegi korlátozások miatt még nem tudnak menni, de a járványhelyzet után komolyabb toborzásra lehet számítani a nyugati országokból, ahol szintén jelentős az ápolóhiány.
2021.02.01. Hírek

Az enyhe időjárással az első allergén növények pollenjei is megjelentek a levegőben

A legtöbb ember számára az allergiaszezon csak tavasszal, illetve nyáron, az egyes fűfélék virágzásával kezdődik. Az enyhe téli időszak miatt azonban egyes növények már most megkezdték virágzásukat. A mogyoró, illetve a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja a déli országrészben már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kőris és az éger pollenjei is már többfelé megjelentek, azonban még alacsony koncentrációban fordulnak elő.
2021.01.29. Hírek

Súlyosították a hálapénzt kérő budapesti nőgyógyász büntetését

A szabadságvesztés tartamát, felfüggesztésének próbaidejét és a pénzbüntetést tekintve is súlyosította a hálapénzt kérő budapesti nőgyógyász büntetését a Fővárosi Ítélőtábla szerdán, a bíróság a nőgyógyászt három évre eltiltotta az orvosi foglalkozás gyakorlásától - közölte a másodfokon eljáró hatóság a törvényszéki honlapon.
2021.01.28. Hírek

Magyar találmány forradalmasítja az érrendszer vizsgálatát

Kisebb röntgenterheléssel és kevesebb kontrasztanyag-használattal az eddiginél jobb minőségű képet ad az érrendszer állapotáról az az eszköz, amelyet egy Semmelweis Egyetemről indult start-up cég fejlesztett ki. Az innovációt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán már napi szinten alkalmazzák a perifériás érbetegségekkel kapcsolatos beavatkozásoknál, például érszűkületek diagnosztikájánál vagy értágító kezelések során. A klinika a cég első számú együttműködő partnere. A Kinepict a közelmúltban 1,5 millió eurót nyert el az Európai Unió legrangosabb innovációs pályázatán.
2021.01.27. Hírek

2020. évi szervdonációs és transzplantációs adatok Magyarországon

2020-ban az OVSz 158 donorjelentést fogadott 43 kórházból, végül 111 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 32 kórházban. Agyhalottból 329 szerv, élődonorból pedig 30 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal. A potenciális donorok jelentése mindig fontos volt, de a szervátültetésre váró betegek életkilátása szempontjából most még nagyobb jelentősége van minden potenciális szervdonor felismerésének és jelentésének.
2021.01.27. Hírek

Szenzációs műtétre, anyaméh-átültetésre (is) készülnek a PTE-n!

A PTE három kara és a Szentágothai Kutatóközpont csaknem száz tudósa dolgozik Pécsen a nemrég létrehozott Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumban azon, hogy olyan új eljárásokat dolgozzanak ki, amelyek által csökkenthető a meddő párok száma és javulhat a termékenység. Kovács L. Gábor professzor, a projekt vezetője szerint a legambiciózusabb tervük egy egészen egyedülálló műtét, anyaméh-átültetés végrehajtása a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán.
2021.01.25. Hírek