hírek

Antioxidánsból is megárt a sok

Gyógyhatású készítmények, táplálék-kiegészítők formájában sokféle antioxidáns szert ajánlanak az egészség megóvása érdekében: egy nemzetközi kutatócsoport inkább egészséges táplálkozást és rendszeres testmozgást javasol a tabletták helyett a Cell Metabolism szakfolyóiratban.
2010.04.21. Hírek

A "hasadt szív szindróma" magyarázata

A római Katolikus Egyetem Kardiovaszkuláris Intézetének munkatársai Filippo Crea vezetésével azonosították a kórkép patológiai hátterét, melyről a European Heart Journal hasábjain számoltak be.
2010.04.21. Hírek

Az Alzheimer-kóros betegek bár nem emlékeznek, de éreznek

Az Iowa Egyetem legújabb kutatása megnyugvásként szolgálhat az Alzheimer-kórban szenvedők ápolóinak és hozzátartozóinak. A kutatók szerint a betegek bár gyakran elfelejtik az együtt töltött időt és a beszélgetéseket, de a kellemes jó érzést, ami ezekhez köthető, nem, és ez javítja hangulatukat és általános kedélyállapotukat.
2010.04.20. Hírek

Betegjogok: vannak, de nem mindig érvényesülnek - konferencia

Magyarország úttörő szerepet játszott, amikor 1997-ben törvénybe foglalta a betegjogokat, azonban európai összehasonlításban azok érvényesítésében elmaradásban vagyunk - mondta Kapócs Gábor, a Lege Artis Medicinae (LAM) főszerkesztője, a LAM Klub alapítója az Európai Betegjogi Nap alkalmából a témában rendezett konferencián Budapesten hétfőn.
2010.04.20. Hírek

Nyolcvanontúliak koleszterinjét is érdemes csökkenteni

Szívinfarktus után a 80 évesnél idősebbek koleszterinszintjének csökkentése is javítja a túlélés esélyét, anélkül, hogy a daganatos halálozás fokozódna. Svéd kutatók óriási vizsgálatának eredményeit az Amerikai Kardiológus Kollégium folyóirata közölte.
2010.04.20. Hírek

Sok áldozatot követel az USA elavult onkológiai klinikai vizsgálati rendszere az IoM szerint

Válságban vannak az amerikai rákkutatás klinikai vizsgálatai az USA Orvostudományi Intézetének (Institute of Medicine – IoM) közleménye szerint. A tanulmány az Országos Rákkutatási Intézet (National Cancer Institute – NCI) megbízásából készült, miután számos érdekelt aggodalmának adott okot, miszerint az NCI Klinikai Vizsgálatok Együttműködési Csoport Programja (Clinical Trials Cooperative Group Program – CGP) nem képes megfelelni annak az elvárásnak, hogy időszerű, nagyméretű és innovatív klinikai vizsgálatokat folytasson a beteggondozás javítása érdekében.
2010.04.20. Hírek

Érpótlás őssejtekkel

Kísérletes körülmények között őssejtekből ereket hoztak létre, mely állatkísérletes modellekben megfelelően működött. A módszer idővel felválthatja a szintetikus erek alkalmazását.
2010.04.19. Hírek