hírek

Hogyan szagolják ki az immunsejtek a baktériumokat

A kutatók azt vizsgálják, hogyan érzékeli és kutatja fel immunrendszerünk a szervezetünkben kialakult fertőzéseket azáltal, hogy reagál a baktériumok által kibocsátott kémiai „illatokra”. Ha megismerjük, hogyan manipulálják az immunsejtek mozgásukat a külső jelekre reagálva, azzal nem csak az immunrendszer működését ismerhetjük meg behatóbban, hanem azt is megtudhatjuk, hogyan terjednek a rákos sejtek a szervezetben, sőt akár azt is, hogy működik az agyunk „huzalozása”.
2010.04.16. Hírek

Horváth: új eredmények a skizofrénia molekuláris szintű kutatásában

Magyar eredmények segíthetnek a skizofrénia megismerésében. "Két létező molekuláris modell újszerű ötvözésével sikerült olyan genetikailag módosított egértörzseket előállítanunk, amelyekben bizonyos idegsejttípusokat szelektíven hatástalanítva modellezni tudjuk a skizofrénia molekuláris agyi mechanizmusait" – mondta Horváth Szatmár a Szegedi Tudományegyetem klinikus pszichiátere az MTA-nak.
2010.04.16. Hírek

Új média és újinfluenza - az internet szerepe a járványban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az internet segítette ugyan az újinfluenza-járvánnyal kapcsolatos információk széleskörű terjedését, ám akadályozta a járvány kezelését azzal, hogy táplálta a betegséggel kapcsolatos találgatásokat és mendemondákat.
2010.04.15. Hírek

Programok a rákellenes nap alkalmából

Betegjogi konferencia, filmbemutató és az alapszervezetek beszámolója is szerepel egyebek mellett a Magyar Rákellenes Liga által szervezett nemzeti rákellenes nap programjai között szerdán Budapesten.
2010.04.15. Hírek

Hangulatjavítóként is beválhat egy epilepszia elleni szer

A fenitoin egy jól ismert epilepszia elleni szer (antiepileptikum) szerte a világon. Bipoláris zavarban szenvedőkön végzett friss vizsgálatokból kiderült, hogy a valproáttal és a karbamazepinnel szemben a fenitoinnak a görcsgátló hatáson kívül hangulatstabilizáló hatása is van.
2010.04.15. Hírek

Influenzaoltás a baktériumoknak

A vírusok nemcsak az embereket, de a baktériumokat is megfertőzhetik, amelyeknek szintén megvan a maguk védekezőrendszere. A bakteriális „immunrendszer” működésének felderítése segíthet az iparban használatos baktériumok teljesítményének megőrzésében is.
2010.04.15. Hírek

Endoszkópos agyműtét-bemutató Debrecenben

Endoszkópos agyműtéteket mutatott be kedden két professzor Debrecenben az orvoscentrum idegsebészeti klinikáján, miközben a hazaiak mellett 12 országból érkezett orvosok és orvostanhallgatók figyelték a beavatkozásokat online közvetítéssel a helyszínen.
2010.04.14. Hírek

Orvoshiány várható az Egyesült Államokban

Jelentős orvoshiány várható az Egyesült Államokban, ahol az újonnan elfogadott egészségügyi reformtörvény következtében az elkövetkező években milliókkal fog bővülni a betegek száma - írta a keddi The Wall Street Journal.
2010.04.14. Hírek