hírek

Ultrahang nem gyógyítja a szívinfarktust

Szívinfarktusban a véralvadék gyógyszerrel végzett oldását ultrahang alkalmazásával nem sikerült fokozni. A nagy reményekkel indított vizsgálat leállításának történetét a Journal of American College of Cardiology: Cardiovascular Interventions közölte.
2010.04.06. Hírek

Életmentés mobiltelefon segítségével

Egyetlen gomb megnyomására egy amerikai városban a mobiltelefon még azokat is eredményesen segíti az újraélesztésben, akik soha nem vettek részt elsősegélynyújtó tanfolyamon. Az életet mentő új program első eredményeit az Annals of Emergency Medicine közölte.
2010.04.06. Hírek

OTS - Korszerű videó-endoszkópós rendszert adományoz a Gyermekrák Alapítvány a Jósa András Oktatókórháznak

A Gyermekrák Alapítvány elnöke 2010. április 8-án adja át a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház ügyvezetőjének Dr. Vancsó Ágnesnek, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szolgáltató és szervezési Holding Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának, Dr. Kiss Zoltán Tamásnak a 33 millió forint értékű műszeradományt!
2010.04.06. Hírek

A vastag- és végbélrák

A vastag- és végbélrák okozta halálozás csökkentése az iparilag fejlett államokban népegészségügyi prioritás.
2010.04.05. Hírek

Magyar Nemzet: műszerhiány is hátráltatja a transzplantációt

A kórházak jelentős része nem rendelkezik a donorok kiválasztását, gondozását segítő műszerekkel, sok helyen nincs pszichológus és olyan tájékoztató sem, amellyel elkerülhető lenne a hozzátartozók tiltakozása a transzplantációs célú szervkivétel ellen - ismerteti a transzplantációt hátráltató tényezőket a pénteki Magyar Nemzet az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) vizsgálata alapján.
2010.04.05. Hírek

Génmutáció állhat a skizofrénia hátterében

Egy genetikai mutáció következtében megszakad a kommunikáció az agy két területe között, melyek a memóriáért felelősek, ez lehet az alapvető oka a skizofréniának - vélik amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában tették közzé.
2010.04.04. Hírek

E-vitaminos kontaktlencse a zöldhályog kezelésében

A népszerű étrend-kiegészítővel, az E-vitaminnal kezelt speciális kontaktlencse hozzájárulhat a glaukóma (zöldhályog) kezeléséhez, ugyanis a gyógyszer így százszor tovább tart, mint a jelenleg használt lencsék esetében.
2010.04.03. Hírek

Mégis életeket ment a mellrákszűrési program

Minden egyes, a rendszeres mammográfia miatt feleslegesen kezelt nőre további két olyan nő jut, akinek életét viszont megmenti a mellrákszűrési program - közölték szerdán kutatók tanulmányukban, mely újabb adalék a szűrés hasznáról zajló nemzetközi vitában.
2010.04.02. Hírek