hírek

Kiskorúak szifiliszes megbetegedése a keleti országrészben

Kiskorúak szifiliszes megbetegedése éves gyakorisággal előfordul a keleti országrészben - mondta Remenyik Éva orvosprofesszor kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy sajtóértesülések szerint a betegséget legutóbb Hajdúhadházon diagnosztizálták egy 14 éves lánynál, aki már megfertőzte legalább egy iskolatársát.
2010.03.24. Hírek

Védelmet nyújt a szelén a férfiak a cukorbetegsége ellen

A szelén szerepe a cukorbetegség kialakulásában különböző lehet. Némely tanulmány szerint a szelén növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, míg mások pont az ellenkezőjét állítják. Egy, a BioMed Központ szabadon hozzáférhető Nutrition and Metabolism folyóiratában közölt cikk szerint a férfiaknál a vér magas szelénkoncentrációja csökkenti a vércukorszint eltéréseinek kockázatát.
2010.03.24. Hírek

Robot tanítja a stroke túlélőit

Egy robotkarral való kézfogás lehet új lehetőséget biztosít a stroke-betegek felépüléséhez, hogy újból megtanulhassák használni a karjukat. Kutatók a „Braccio di Ferro”, azaz a Fémkéz nevezetű robot 10 betegen való próbavizsgálatáról írnak a BioMed Központ szabadon hozzáférhető Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation folyóiratában.
2010.03.24. Hírek