hírek

Freund Tamás: az agykutatást prioritásként kell kezelni

Prioritásként kell kezelni az agykutatást - hangsúlyozta Freund Tamás akadémikus, a Magyar Idegtudományi Társaság elnöke abból az alkalomból, hogy március 16-21-e között az Agykutatás Hetét tartják az egész világon, így Magyarországon is.
2010.03.17. Hírek

Cukorbetegek vérnyomását nem tanácsos túlságosan csökkenteni

A cukorbetegekkel foglalkozó szakorvosok erélyesebben igyekeztek csökkenteni pácienseik vérnyomását, mint a magas vérnyomású, többi betegét, de a legújabb eredmények szerint ennek szívet védő haszna nincsen, viszont vannak kedvezőtlen mellékhatásai. Az ACCORD óriástanulmány eredményeit az Amerikai Szívgyógyász Kollégium kongresszusán ismertették.
2010.03.17. Hírek

Összekapcsozott szívbillentyű

A szívnek betegségek következtében rosszul záró vagy nyíló billentyűit szükség esetén műtéttel évtizedek óta tudják kezelni, cserélni, de egy új technika az egyik billentyű hibáját a mellkas fölnyitása nélkül is jelentősen javíthatja. Az új eljárásról az Amerikai Szívgyógyász Kollégium idei kongresszusán számoltak be.
2010.03.17. Hírek

Cukorbetegeknek is jó a dióevés

A dió rendszeres ropogtatása javítja a cukorbetegek ereinek állapotát és csökkenti koleszterinszintjét, ezért igen jót tesz az egészségüknek. A biztató hírt a betegségek megelőzésével foglalkozó Amerikai Kollégium kongresszusán ismertették.
2010.03.15. Hírek

Erélyesebb koleszterincsökkentéssel sok életet lehetne menteni

A koszorúér-betegség szempontjából nagy kockázatú betegeknek csak a fele kap koleszterincsökkentő készítményt, pedig ezzel a gyógyszeres kezeléssel sok esetleg halálos szívrohamot lehetne elkerülni. Német kutatók vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte.
2010.03.15. Hírek

Egészségjelentés Magyarországról

A betegségek gyakoribb előfordulása és a kimagasló halandóság miatt a magyarok rosszabb minőségű és rövidebb életre számíthatnak a korábbi uniós országok és a velünk együtt csatlakozott visegrádi országokhoz viszonyítva is - derült ki egyebek mellett a Jelentés egy egészségben elmaradott országból című egészségjelentést bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
2010.03.14. Hírek

Az ÁNTSZ népszerűsíti a szűréseket

Mintegy 900 millió forintot nyert el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egy európai uniós pályázaton arra, hogy népszerűsítse és elérhetővé tegye a szűrőprogramokat, továbbá a szakembereknek kommunikációs továbbképzéseket tartson - mondta Kovács Attila helyettes tiszti főorvos csütörtökön Budapesten.
2010.03.14. Hírek