hírek

A vese egészségéről az Európai Parlamentben

A krónikus vesebetegség és a cukorbetegség, illetve a két kór összefüggése olyan fenyegető kockázat napjainkban az európai lakosság számára, hogy a probléma megelőzésére minden európai kormányzatnak, az egészségügyért felelős politikusoknak és szakértőknek többet kell tenniük - hangoztatták Strasbourgban az Európai Parlament tagjai a Vese világnapja alkalmából rendezett sajtószemináriumon.
2010.03.14. Hírek

Várják a pályaműveket Az év praxisa díjra

Az Országos Alapellátási Intézet (OALI) meghirdette az "Az év praxisa" díjat, amelyet az a három háziorvos nyerhet el, akit az internetes szavazáson a beküldött történetek alapján érdemesnek találnak az emberek az elismerő címre - mondta el Balogh Sándor, az OALI főigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatón.
2010.03.13. Hírek

A rezidensszövetség nyilvános vitára hívja az egészségügyi minisztert

A Magyar Rezidens Szövetség sajtónyilvános vitára hívja Székely Tamás egészségügyi minisztert, hogy ütköztethetők legyenek a fiatal orvosokat érintő rendelettel kapcsolatos eltérő álláspontok - mondta Papp Magor, a szövetség elnöke csütörtökön az MTI-nek. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Székely Tamás vállalja a vitát.
2010.03.12. Hírek

Tompahallást okozhat az átmeneti hallásromlás

A legújabb kutatások szerint a gyermekkori átmeneti hallásproblémák maradandó halláskárosodáshoz vezethetnek a későbbiekben. Egy, a Neuron című szaklapban megjelent cikk szerint a látóközponthoz hasonlóan a hallásközpont is rendkívül sérülékennyé válhat, ha nem kapja meg a megfelelő stimulációt a megfelelő életkorban.
2010.03.12. Hírek

Jusztícia Strasbourgba megy - Az otthonszülés dilemmái

Hol és hogyan szüljön a nő? A kérdés, bármilyen különös, azóta vált központi fontosságúvá, sokakat érdeklő és irritáló témává, mióta a szülés szabadsága a helyet és a módot illetően is alkotmányos jog lett. Akkor mi a gond? Hiszen sokan emlékeznek még, hogy a '40-es években, amikor "fölülről" mondták meg mit, miért és hogyan tegyünk, a szülést egyszerű intézkedéssel kórházi eseménynek, kötelezően egészségügyi intézményben végezhető aktusnak rendelték el. Nem is ódzkodott ellene senki. Az egészségügyi intézmények deklarált biztonsága meggyőzte a szülő nőket. A '80-as években viszont új szelek fújtak ezen a területen is, és elérkezett hozzánk a "családközpontú" szülés divatja.
2010.03.12. Hírek

Új vírus: tavasszal valószínűleg nem lesz influenzajárvány

Szakemberek azt valószínűsítik, hogy idén tavasszal és nyáron nem lesz influenzajárvány; a betegség tüneteivel orvoshoz fordulók száma folyamatosan csökken, de szórványos megbetegedések azért előfordulhatnak - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2010.03.11. Hírek

A többség fizetne a jobb egészségügyi ellátásért

A gazdaságilag aktív lakosság döntő többsége (69 százalék) nem érzi magát biztonságban a jelenlegi hazai egészségügyi ellátó rendszerben, biztonságérzetük még romlott is az elmúlt 12 hónapban, s több mint kétharmaduk hajlandó lenne előre kiszámítható többletköltséget is elviselni annak érdekében, hogy időben, megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz jusson.
2010.03.11. Hírek

A háziorvos és a szakorvos együttműködése a legjobb orvosság

A családorvos és a pszichiáter szoros kapcsolata a depressziós beteg kezelésében olyan eredményes lehet, hogy végül gyógyszer adására sincs szükség. Az orvosok és a betegek szempontjából egyaránt fontos tudományos dolgozat eredményeit az Annals of Internal Medicine közölte.
2010.03.11. Hírek