hírek

Orvoslás és web 2.0: Nem vagyunk lemaradva - Interjú Dr. Meskó Bertalannal

Dr. Meskó Bertalan a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában végzett 2009-ben, jelenleg PhD tanulmányokat folytat klinikai genomika terén, emellett pedig az orvoslás és az internet kapcsolatát elemzi blogjain. A fiatal szakemberrel az orvoslás és a web 2.0 eszközeinek kapcsolatáról beszélgettünk. Interjú.
2010.03.02. Hírek

Genetikai teszt segítheti a rákkezelést

Hatra sikerült leszűkítenie egy nemzetközi kutatócsoportnak azoknak a géneknek a számát, amelyek hatással vannak arra, hogy a mellrákos pácienseknél működik-e egy kemoterápiás szer.
2010.03.02. Hírek

Azonosítottak egy, az egészséges szívműködésért felelős enzimet

A Cinncinnati Gyermekkórház és a Howard Hughes Intézet kutatói először bizonyították a calcineurin szívizomsejtek fejlődésében és normális szívműködésben játszott kritikus szerepét, illetve, hogy a fehérje hiánya génmódosított egerekben súlyos szívproblémákat okoz –írja a Journal of Biological Chemistry.
2010.03.02. Hírek

Szívroham ellen nem véd a női nemi hormon

Mivel a nők gyakran csak a férfiaknál idősebb korban kapnak szívinfarktust, ezért jogos volt a feltételezés: a női nemi hormon a változás kora előtt megvédi őket a koszorúérbetegség ellen. A legújabb elemzések a kezelés elején inkább a fordítottját jelzik - olvasható az Annals of Internal Medicine című folyóiratban.
2010.03.02. Hírek

Agyi katasztrófa esetén is van már katasztrófavédelem

A koponyába vért szállító erek szűkülete, elzáródása okozta stroke-ot, agyi katasztrófát műtéttel néhány éve már sikeresen kezelték, de a kisebb megterhelést jelentő, stentet (sztent) alkalmazó új módszer gyakorlatilag ugyanolyan mértékben eredményes, mint az operáció.
2010.03.01. Hírek