hírek

Az áfonyafélék mérséklik a bélbetegségek kialakulását

Ismert, hogy az áfonyafélék nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és vitaminokat. A svédországi Lund Egyetem Mérnöki Karának munkatársai kimutatták, hogy az áfonya rosttartalma szintén védő hatást fejtenek ki, mérséklik a gyulladást, többek között colitis ulcerosás, fekélyes vastagbélgyulladásos betegekben.
2010.02.15. Hírek

Van, akinek veszélyes a fogyasztószer

A sibutramine sokmillió túlsúlyos embernek segített lefogyni, de egy most befejezett tanulmány eredményei miatt már sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezik, hogy elhízott szívbetegek vagy cukorbetegek is szedjék a készítményt.
2010.02.15. Hírek

Az orvosi műhibák aránya nem nőtt, nyilvánosságra kerülésük azonban igen

A korábban csak szűk körben ismertté vált orvosi műhibákról az információrobbanás révén manapság bárki értesülhet. Ezért válthatott ki világméretű felháborodást, hogy tavaly év végén egy johannesburgi kórházban - „pácienscsere” miatt - mindkét lábát amputálták egy kétéves kislánynak. Az is bejárta a világsajtót, hogy egy Rhode Island-i (Egyesült Államok) kórház műtőibe az igazgató térfigyelő kamerákat szereltetett, mert két év alatt öt betegnek távolították el valamilyen ép szervét.
2010.02.15. Hírek

Megfejtették, miért kerülik az ölelést az autisták

A magzati agy méhen belüli fejlődésének egy fontos ponton történő késése magyarázhatja, miért nem kedvelik az átkarolást az autizmussal élő emberek - idézte a BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk) pénteken az Edinburghi Egyetem kutatóinak megállapítását.
2010.02.15. Hírek

Megtalálták, miért okoznak függőséget a szorongásoldó szerek

A benzodiazepinek csoportjába tartozó szerek - például a Xanax - ugyanazokat a potenciálisan függőséget okozó agyi "jutalmazási útvonalakat" használják, mint a heroin vagy a kannabisz - közölték svájci kutatók eredményüket a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában.
2010.02.14. Hírek

Összefog az ELTE és a sanofi-aventis/Chinoin

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a sanofi-aventis/Chinoin stratégiai együttműködési keretmegállapodást írt alá az oktatás, kutatás és fejlesztés területén realizálható kölcsönös előnyök kihasználása érdekében.
2010.02.14. Hírek