hírek

Súlyosabb szövődményektől szenvednek a depressziós cukorbetegek

A depresszió megnöveli a cukorbetegség súlyos szövődményeinek kockázatát – derült ki egy új amerikai tanulmányból. A szövődmények között van a kis erek károsodása miatt létrejövő veseelégtelenség és a vakság, továbbá a nagyobb erekre gyakorolt hatás miatt kialakuló szívroham vagy stroke (gutaütés) is.
2010.02.13. Hírek

Tudományos cikk-özön

Nem győzi az ember követni még egy szűk szakma tudományos szakirodalmát. Az orvostudomány világában naprakésznek lenni pedig lehetetlen.
2010.02.13. Hírek

Mennyire együttműködőek a betegek?

A betegek együttműködési hajlandóságát jelentősen befolyásolja az iskolai végezettségük, az életkoruk és az egészségügyi témák iránt való érdeklődésük, habár nem mindig a várt irányban – derült ki a Szinapszis Kft. a DRportál megbízásából végzett kutatásából.
2010.02.13. Hírek

Magnézium, az agy motorja

Kísérleti egerekben egy új magnéziumvegyület javította az állatok rövid- és hosszútávú memóriáját, és ezzel a tanulási képességeiket is fejlesztette.
2010.02.12. Hírek

Amerikai tizenévesek alvászavarai

Az amerikai fiataloknak csak kis hányada alszik jól és eleget - és ez nem csak álmosságot vagy fejfájást okoz, hanem rontja az iskolai teljesítményt is.
2010.02.11. Hírek

A sertésinfluenza-járvány hivatalosan véget ért

Miután a sertésinfluenza a szezonális influenza okozta haláleseteknek csupán töredékét okozta, az Egyesült Királyságban, így a szigetországban hivatalosan bejelentették a járvány végét. A hivatalos adatok szerint 1 milliárd angol fontba került az oltóanyag az országnak és a járvánnyal kapcsolatos marketingköltségek további 10 millió fontos összegre rúgtak.
2010.02.11. Hírek

Vita az Európai Unió szervezetein belül is!

Dúl a vita a H1N1 járvány valódi veszélye körül. Az Európai Parlament több képviselője is heves vitába keveredett az Európai Unió egészségügyi szakbizottságával. Európán belül, de a világ más tájain is a jósolt morbiditási és mortalitási mutatókat meg sem közelítették a járvány valós adatai. Hála Istennek! Ennek kapcsán sokan megkérdőjelezik, hogy szükség volt-e a nagyon nagy mértékű anyagi erőforrásokat felemésztő védőoltási kampányokra, és mennyire valós előrejelzés alapján indították a médiakampányt.
2010.02.10. Hírek