hírek

Fájdalommentesebb szívelégetelenség-kezelést fejlesztettek ki

A legtöbb beteget érintő szív-érrendszeri megbetegedéseket kardiovaszkuláris „járványként” is emlegetik, így a szívelégtelenséget, a hirtelen szívhalált és a pitvarfibrillációt. Mindhárom kezelésében egyre jelentősebb feladat jut a szívelektrofiziológusoknak – állítja dr. Csanádi Zoltán, a Kardiológiai Intézet egyetemi docense.
2010.02.07. Hírek

A súlyos elhízásnak genetikai háttere is lehet

Az extrém mértékben túlsúlyos emberek egy részénél ugyanazon szakasz hiányozhat genetikai állományukból - véli egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek tanulmánya a Nature tudományos magazin csütörtöki számában jelent meg.
2010.02.06. Hírek

Nő a vesebetegség kockázata a cukorbetegeknél

„Megnövelik az esélyét a progresszív vesebetegség és veseelégtelenség kialakulásának a csendes agyi infarktus (SCI) jelei a kettes típusú cukorbetegek esetében.” – olvasható a Journal of the American Society Nephrologyban.
2010.02.05. Hírek

A kardiológiai rehabilitációhoz az otthoni körülmények a legjobbak

A cornwalli Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, a Peninsula Orvosi Iskola, a varsói Egészségügyi Technológiai Iroda és a Birmingham Egyetem kutatói 12 kardiológiai rehabilitációról szóló vizsgálatot elemeztek, és azt találták, hogy nincs különbség az egészségügyi kimenetelt illetően a kórházi és otthoni körülmények között történő kardiológiai rehabilitáció között.
2010.02.05. Hírek