hírek

Emelkednek a demencia okozta költségek Nagy-Britanniában

A demencia 23 milliárd fontba (mintegy 7100 milliárd forintba) kerül évente Nagy-Britanniának, nagyobb összegbe, mint a rák és a szívbetegségek együttesen. A szellemi leépülésben szenvedők száma várhatóan 20 százalékkal, 1 millió fölé emelkedik 2025-re - közölték szakértők szerdán.
2010.02.04. Hírek

A hirtelen csecsemőhalál új okára bukkantak

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) miatt elhunyt csecsemők agyában kevesebb a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag, amely az alvás, légzés és szívritmus szabályozásához szükséges - közölték kedden amerikai kutatók.
2010.02.04. Hírek

A távollátás gyógyszeres kezelését keresik

Ausztrál kutatók keddi bejelentése szerint felfedeztek egy gént, amely összefüggésben van a távollátással. A fejlemény egykor a látás gyógyszeres korrekciójához vezethet, helyettesítve ezáltal a szemüveget.
2010.02.04. Hírek

Egy öngyilkos molekula megállíthatja a reumatoid artritiszt

A Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának kutatói új gyógymódot találtak a reumatoid artritisz megállítására és a károsodás visszafordítására. Egy mesterséges molekulát fejlesztettek, mely képes gátolni a betegséget okozó hiperaktív immunsejteket.
2010.02.04. Hírek

Pirosban a Nőkért: PaN-mozgalom Magyarországon is

A nők 57 százalékának szív- és érrendszeri betegség okozza a végzetét, ennek ellenére a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a megelőzésre: a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kezdeményezésére, a Magyar Kardiológusok Társasága támogatásával elinduló Pirosban a Nőkért (PaN) mozgalom célja felhívni a figyelmet a nőkre leselkedő veszélyekre - hangzott el a keddi budapesti sajtótájékoztatón.
2010.02.04. Hírek

Mi lesz 10 év múlva?

Hazánkban évről évre egyre fokozódik a szakemberhiány. Az orvostársadalom elöregedése gyorsabb, mint a társadalom öregedése. Már az a generáció végez az orvostudományi egyetemeken, akik azzal a szándékkal mentek erre a pályára, hogy végzés után külföldön dolgozzanak.
2010.02.02. Hírek