hírek

Enyhíti a krónikus fájdalmat az immunkezelés

Az immunrendszer kezelése jelentősen enyhíti a végtagsérülés vagy amputáció miatt kialakult krónikus fájdalmat; a megállapítás megváltoztathatja a fájdalomcsillapítás eddigi módját - közölték brit kutatók hétfőn.
2010.02.02. Hírek

Egy perc alatt diagnosztizálható a poszttraumás stressz

90%-os hatékonysággal diagnosztizálja egy mindössze egyperces teszt a poszttraumás stresszt. A Neural Engineering hasábjain adták hírül egy olyan vizsgálati módszer kidolgozását amerikai kutatók, amellyel a poszttraumás stressz zavar néven ismert mentálhigiénés probléma nagy pontossággal, hihetetlen rövid idő alatt diagnosztizálható.
2010.02.02. Hírek

Kolozsvár a francia orvostanhallgatók új paradicsoma

Míg három évvel ezelőtt még csak két-három francia hallgatója volt a kolozsvári Orvos és Gyógyszerészeti Egyetemnek, idén 262-re nőtt a számuk. Az erdélyi intézmény szívesen fogadja őket és külön francia nyelvű képzést is indított számukra - írta hétvégi számában a Le Figaro című párizsi napilap.
2010.02.01. Hírek

A hétvégi hatás csökkenti a traumás esetek halálozási arányát

Az éjszaka, vagy a hétvége során autóbalesetet, lőtt vagy késeléses sérülést szenvedő betegek esetén nem áll fenn az a kockázat, ami a szívinfarktusos, agyvérzéses, és más időfüggő betegségeknél tapasztalható a munkaidőn kívüli időszakban – írják a Pennsylvaniai Egyetem Orvosi Karának munkatársai.
2010.01.31. Hírek

Taplraesett járőrök az immunrendszerben - a táplálkozás direkt hatásai

Bonni kutatók létfontosságú, immunrendszerünket szabályozó mechanizmust fedeztek fel - írja a Nature. Éhezés és fizikai megterhelés hatására energiaraktáraink kiürülnek, az inzulin mennyisége csökken, ennek hatására antimikrobás hatású anyagok aktiválódnak, melyek a kórokozók falát elbontva semlegesítik azokat.
2010.01.31. Hírek