hírek

Korlátozásokat vezetnek be a betegellátásban februártól a jászberényi kórházban

Finanszírozási gondok miatt február elsejétől korlátozásokat vezetnek be a betegellátásban a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban; többek között felfüggesztik a Jászságon kívül élők sürgősségi ellátását, és előállhat az a helyzet, amikor a menedzsment egyedi elbírálása alapján végezhetnek gyógyító munkát az intézményben - közölte Szabó Tamás ügyvezető igazgató.
2010.01.31. Hírek

OS - Komoly gyógyszer(ipari) függőség a magyar pszichiátriában - Egy civil szervezet a pénzügyi összeférhetetlenségre hívta fel a figyelmet

Sajtótájékoztatót és megmozdulást szervezett az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, emberjogi aktivisták és pszichiátriai áldozatok részvételével, a Magyar Pszichiátriai Társaság kongresszusa alkalmából. Az akció célja az volt, hogy felhívja a figyelmet: a pszichiáterek jelentős anyagi függőségben vannak a gyógyszergyári támogatásoktól Magyarországon is, amelynek komoly következményei lehetnek a páciensek megfelelő ellátására nézve. A rendezvény résztvevői nyílt levelet adtak át a Pszichiátriai Társaság vezetőségének, felkérve őket, hagyjanak fel azzal, hogy pénzt fogadnak el a gyógyszeripartól.
2010.01.31. Hírek

Oxitocin helyett gránátalmakivonat?

Brit és thai kutatók szerint a gránátalmamagban megtalálható egyik természetes szteroid serkenti a méhösszehúzódásokat. A béta-szitoszterol nemcsak a koleszterin bélből történő felszívódását gátolja, de segítségével szülés közben is összehúzódásokra serkenthetjük a méhet.
2010.01.30. Hírek

Az utolsó út jogán - A végállomás méltósága

Amikor az orvos már nem tud semmit tenni, mert a legmodernebb tudományos tan is csődöt mond, elérkezik a beteg oda, amit utolsó stádiumnak nevez a köznyelv. Mit jelent ez a gyakorlatban? Hazaviszi a család, hogy szerettei körében teljenek az utolsó napok, hónapok, vagy ha ez nem megoldható, akkor elfekvőbe kerül. Általában ezt a két lehetőséget ismerik betegek és hozzátartozóik, ha daganatos vagy más súlyos, gyógyíthatatlan kór üti fel a fejét a családban. - Pedig van még egy út - mondja Göttler Katalin, a Szent Rita Otthonápolási és Egészségügyi Szolgáltató Kft. Budapesti kirendeltségének vezetője.
2010.01.30. Hírek

Orvosmeteorológia és hójelentés - január 29.

Maradnak a mínuszok, a délelőtti órákban néhol felszakadozik a felhőzet, és néhány órára kisüthet a nap. Eleinte többfelé, majd szórványosan várható havazás, hózápor. Jellemző lehet a levertség és a depresszió is.
2010.01.29. Hírek

Öt napig hatásos az új esemény utáni pirula

Egy új típusú esemény utáni fogamzásgátló tabletta hatékonyabban előzi meg a nem kívánt terhességet a védekezés nélküli szex után, és hosszabb időn - öt napon - belül alkalmazható, mint a korábbi szer.
2010.01.29. Hírek

OTS - Kullancs encephalitis (TBE): Bizonytalan járványtan - Állandó veszély

Miközben állandóan változnak a rizikótérségek, a fertőzéses esetek száma pedig hullámzik, a kullancs encephalitis (TBE) továbbra is nagy veszélyt jelent. Mindazonáltal forgalomban vannak nagyon hatékony és a betegek által jól tolerált oltóanyagok az agyvelőgyulladás vírusa ellen, olyanok, amelyek 99 százalékos védelmet nyújtanak ellene. Ezt állapította meg a Kullancs-encefalitisz Tudományos Munkacsoport (ISW-TBE).
2010.01.29. Hírek

Magyar Nemzet: nem fizetnek az oltóanyagért

Tömegével küld ki fizetési felszólításokat az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, sok gyógyszertár és oltópont ugyanis nem fizette ki határidőre az új influenza elleni vakcinát - írta a Magyar Nemzet.
2010.01.29. Hírek