hírek

Népszabadság: nincs pluszpénz a betegszállítóknak

Az Egészségügyi Minisztérium nem tud azonnali pénzbeli támogatást nyújtani a betegszállítást végző, nehéz anyagi helyzetbe került magáncégeknek, de az érintettek bevonásával megvizsgálja, hogy különböző módosításokkal milyen pluszforrások szabadulhatnak föl az ágazaton belül. A Népszabadság cikke szerint így lehet öszszegezni annak a megbeszélésnek a lényegét, amelyet Székely Tamás egészségügyi miniszter folytatott a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének képviselőivel.
2010.01.23. Hírek

Stratégiai Szövetség: a kórházak nem kaptak többlet pénzt

Nem többlet pénz, hanem egy előrehozott kifizetés a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület szerint az Egészségügyi Minisztérium és a Kórházi Rendelőintézeti Szövetségek tavaly októberi megállapodásában kikötött, és idén januárban kifizetett 39,5 milliárd forint.
2010.01.22. Hírek

Lelki útvesztőben - A depresszió világnapja

A leghosszabb hónap, a január egy napja lett a depresszió világnapja. Depis vagyok - naponta gyakran halljuk olyanoktól, akik rossz kedvük igazolására ismételgetik a divatos szavakat, így becézve pestiesen a depressziót. Csakhogy a depresszió nem azonos a rossz kedélyállapottal. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO megállapítása szerint is sokkal súlyosabb betegségről van szó, mint például a diabétesz vagy az asztma.
2010.01.22. Hírek

Tabletta kínál reményt a szklerózis multiplexben szenvedőknek

A szklerózis multiplex (SM) újonnan kipróbált orális kezelése más terápiáknál tapasztalt mellékhatások nélkül csökkentette a pácienseknél a visszaesést és az állapotromlást - közölték brit kutatók a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóirat szerdán megjelent számában.
2010.01.21. Hírek

Futurológus szívgyógyászat

A szűkült koszorúér tágítása után behelyezett apró henger, a stent először csak különleges fémhálóból készült, aztán felszíne már olyan gyógyszereket is kibocsátott, melyek gátolták az újabb szűkületek kifejlődését, de az ereket a nyitva tartó hengerecske ellenanyag-borítása várhatóan még tökéletesebb eredménnyel járhat. A jövő kardiológiájának gyógyító eszközeiről írt cikket az European Heart Journal januári száma közölte.
2010.01.21. Hírek