táplálkozás
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek felgyorsíthatják a biológiai öregedést?
Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett eredmények is azt bizonyítják, hogy a feldolgozott élelmiszerek negatívan befolyásolják az egészségünket.
Öt konyhai trükk, ami megkönnyíti a hétköznapokat
Ezekkel a trükkökkel megrövidíthetjük a konyhában töltött időt.
Táplálkozási útmutató óvodás korú gyerekeknek
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) kiadta az óvodás korú (4-6 éves) gyerekek helyes táplálkozási útmutatóját.
Ezeknek a gyümölcsöknek tilos a héját megenni
Sokan szeretik megenni bizonyos gyümölcsök, zöldségek héját is, ám vannak gyümölcsök, amiknek tilos a héját elfogyasztani.
Ez történik, ha éhgyomorra edz valaki
Sokan azt gondolják, hogy az éhgyomorra történő edzés praktikus és sokkal jobb, mint evés után mozogni. Az üres hasérzet viszont csalóka lehet. Sőt, többet árthat, mint használhat.
Ezért lehet jó, ha a húst mikoproteines gombára cserélik
A fehérjék az alapvető étrend szerves összetevői, de az, hogy a forrás amiből származik - állati vagy növényi eredetű - nem mindegy.
Ezek az ételek csökkenthetik a menopauza tüneteit
A menopauza minden nőt érint, és a sokszor kellemetlen tünetek kicsit nehezebbé tehetik életünk, de jó hír, hogy egyes tünetek enyhítésére léteznek természetes módszerek. Bizonyos ételek fogyasztása segíthet a változókori menopauzával járó tünetek enyhítésén, úgy mint a hőhullámokon, fáradtságérzeten vagy akár a nehéz éjszakai alváson.
Ha kevesebbet eszünk, elkerülhetjük a rákot? – Debreceni kutatók a táplálkozás és a rák kapcsolatáról
Miután korlátozták az étrendjüket, kevésbé alakult ki a sejtjeikben rákos daganat. Erre a következtetésre jutottak a Debreceni Egyetem kutatói, akik egy nemzetközi kutatás keretében éveken át édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgáltak. Ha a táplálkozás és a tumorok kialakulása közötti összefüggés ismert az állatvilágban, mi a helyzet velünk, emberekkel? Valóban a diéta lenne a hosszú, daganatos betegségektől mentes élet titka? Erről is beszélgettünk Tökölyi Jácint egyetemi docenssel.
Téli szuperétrend, avagy az immunrendszer támogatása ételekkel
Az ünnepek előtt, valljuk be, kevésbé szoktunk táplálkozási célokat kitűzni magunk elé. Legtöbbünknek eszébe jut az adventről és a karácsonyról néhány ikonikus étel, amely kapcsolódik az ünnepkörhőz, kellemes emlékeket ébreszt, családi hagyományokat ápol. Dietetikusként sem vagyunk ezzel másképp és senkit nem szeretnénk lebeszélni a kedvenceiről ebben a hónapban sem. Nem titkolt szándékunk azonban rábeszélni az olvasókat egy-egy ételcsoport rendszeres fogyasztására vagy éppen a mértékletességre.
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek nemcsak az egészségre ártalmasak, de depressziót is okozhatnak
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a szorongás, a depresszió és a kognitív hanyatlás kockázatát is.
Hogyan csökkenthető a daganatos megbetegedések kockázata táplálkozással?
Táplálkozásunkkal jelentősen befolyásolhatjuk a daganatos megbetegedések fellépésének kockázatát. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) hasznos tanácsokkal szolgál a témában a legfrissebb kutatásokra alapozva.
Görcsökkel is járó hasi panaszoknál gondoljon a NO-SPA-ra!
Emésztőrendszeri görcsök számos okból kialakulhatnak, és míg számos esetben akutnak bizonyulnak, alkalmanként krónikus jelleget ölthetnek. Görcsös hasi panaszoknál a tüneti kezelés egyik első lépése a gasztrointesztinális simaizmok görcseit oldó gyógyszer alkalmazása.
Sütemények kevés hozzávalóból
Léteznek, olyan egészséges finomságok, amelyeket gyorsan elkészíthetünk, kevés alapanyagból.