táplálkozás
Új kutatás segíthet feltárni az élelmiszer-tolerancia hátterében álló mechanizmusokat
Egy, a Science című folyóiratban közzétett friss tanulmány fényt deríthet az ételallergiák és a bélbetegségek kiváltó okaira és mögöttes mechanizmusaira.
Értékes tápanyagok lapulhatnak a konyhai hulladékban
Ha a legtöbb gyümölcs és zöldség héját eltávolítjuk és kidobjuk, azzal a tápanyagok, rostok és fitokemikáliák gazdag forrásától fosztjuk meg magunkat.
Öt diéta a szív egészségéért
A rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése mellett az étrend az egyik eszköze a szív védelmének. Ennek oka, hogy befolyásolhatja a gyulladást, a vérnyomást, a koleszterinszintet és a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit.
A legjobb növényi fehérjeforrások
A növényi alapú étrendben kiemelten fontos a megfelelő fehérjebevitel biztosítása. Bár a hús az általánosságban ismert fehérjeforrás, vannak olyan zöldségek is, amelyek gazdagok ebben a tápanyagban.
Az ételfestékek súlyosbíthatják az ADHD-t?
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) betiltotta a Red 3 néven ismert ételfestéket, amely egyike a hat színezéknek, amelyeket nemrégiben betiltottak.
Miért él tovább az, aki teázik?
A tea a világ egyik legnépszerűbb itala, és nem véletlenül. Ez az ősi főzet nem csak hidratál - tele van antioxidánsokkal és olyan vegyületekkel, amelyek javítják az egészséget és a koncentrációt, mialatt hozzájárulnak a hosszabb élethez is.
Ha jobban eszünk, jobban leszünk: Az étrend szerepe a mentális egészségben
A depresszió sokrétű állapot, amelynek kezelésében szerepet játszik a genetika, a környezet és az egészséges magatartás. A táplálkozás, különösen annak típusa és minősége széles körű vitát váltott ki a kutatók körében.
Az egészséges ételekhez való túlzott ragaszkodás egészségügyi problémához is vezethet?
Az egészséges életmód melletti elköteleződés az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom, de dr. Bogár Nikolett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének evészavarokat kutató PhD-hallgatója szerint nem mindegy, hogyan fogunk bele.
A rendszeres diófogyasztás csökkentheti a demencia kockázatát
Az öregedő társadalmak egyik komoly problémája a demenciás esetek növekvő száma. Jelenleg több mint 50 millió ember él a világon demenciával, és az időskori elbutulásban szenvedők száma várhatóan megháromszorozódik 2050-re.
Az étrend hatása a reumatológiai és mozgásszervi megbetegedések kimenetelére
Egy EULAR munkacsoportot hívtak össze a reumás és mozgásszervi betegségek (RMD-k) esetén alkalmazandó életmódjavító ajánlások kidolgozására. Ebben a dokumentumban az étrendnek az RMD-k progressziójára gyakorolt hatásával kapcsolatos szakirodalmát tekintették át.
Szívbarát lehet a marhahús?
Egy nemrégiben közzétett, átfogó, szisztematikus áttekintés és metaanalízis azt mutatja, hogy a marhahús fogyasztható a szívbarát étrend részeként. Kutatások kimutatták, hogy a napi átlagos bevitelben két (3 uncia) adag feldolgozatlan marhahús nincs jelentős hatással a legtöbb szív- és érrendszeri betegség (CVD) kockázati tényezőjére.
Az étolaj használata növelheti a vastagbélrák kockázatát a fiatalok körében
A nyugati étrendben használt népszerű étolajok okozhatják a vastagbélrákos esetek számának növekedését - derült ki egy új, az amerikai kormány által vezetett tanulmányból.
Táplálhatja a daganatokat a túl sok fruktóz?
A fruktóz a gyümölcsökben, valamint egyes zöldségekben és a mézben található természetes cukor. Természetes forrásból, például almából vagy datolyából fogyasztva nem tekinthető károsnak az ember egészségére. Ha azonban a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup részeként fogyasztjuk olyan feldolgozott élelmiszereken keresztül, mint az üdítők és a csomagolt pékáruk, akkor egészségügyi problémává válhat.