táplálkozás
Az étolaj használata növelheti a vastagbélrák kockázatát a fiatalok körében
A nyugati étrendben használt népszerű étolajok okozhatják a vastagbélrákos esetek számának növekedését - derült ki egy új, az amerikai kormány által vezetett tanulmányból.
Táplálhatja a daganatokat a túl sok fruktóz?
A fruktóz a gyümölcsökben, valamint egyes zöldségekben és a mézben található természetes cukor. Természetes forrásból, például almából vagy datolyából fogyasztva nem tekinthető károsnak az ember egészségére. Ha azonban a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup részeként fogyasztjuk olyan feldolgozott élelmiszereken keresztül, mint az üdítők és a csomagolt pékáruk, akkor egészségügyi problémává válhat.
Akár 27%-kal csökkentheti a szívbetegség kockázatát a több növényi fehérje fogyasztása
Mivel a szívbetegségeknek tulajdonítható halálesetek az Egyesült Államokban az első helyen állnak, a kutatók azon tűnődtek, hogyan lehetne ezt a számot csökkenteni. Bár a gyógyszerek és a technológiai beavatkozások segítenek, az étrend továbbra is a középpontban marad azok számára, akik meg akarják előzni a szívbetegségeket, vagy javítani akarják egészségi állapotukat.
Ha nem jön álom a szemünkre: kilenc étel, ami elősegíti a jó alvást
A jó alvás segíthet csökkenteni bizonyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét, egészségesen tartja az agyat, és erősíti az immunrendszert. Ezért általánosságban ajánlott, hogy minden éjszaka 7-8 órát megszakítás nélkül aludjunk, bár sokunknak problémái akadhatnak ezzel.
Hogyan változtatja meg a kávéfogyasztás a bélmikrobiomot?
A kávé az egyik legnépszerűbb ital, amelyet világszerte fogyasztanak. Sokak számára alapélelmiszer. A legújabb tanulmányok szerint közvetlen kapcsolatban állhat a bélmikrobiom összetételével is.
Az étrendünk befolyásolhatja azt, hogy mennyire vagyunk stresszesek?
Amerikai kutatók a mediterrán és a nyugati étrendet hasonlították össze, hogy kiderítsék, hogy a megélt stressz befolyásolható-e azzal, ha valaki előnyben részesít bizonyos ételeket.
Több, mint hőhullám: a megváltoztatott étrend szerepe a változókorban
A változókorban és az azt megelőző időszakban számos olyan életmódi tényező van, amelyek az összes, ebben az időszakban jellemző tünet kialakulásának kockázatát csökkenthetik.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek felgyorsíthatják a biológiai öregedést?
Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett eredmények is azt bizonyítják, hogy a feldolgozott élelmiszerek negatívan befolyásolják az egészségünket.
Öt konyhai trükk, ami megkönnyíti a hétköznapokat
Ezekkel a trükkökkel megrövidíthetjük a konyhában töltött időt.
Táplálkozási útmutató óvodás korú gyerekeknek
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) kiadta az óvodás korú (4-6 éves) gyerekek helyes táplálkozási útmutatóját.
Ezeknek a gyümölcsöknek tilos a héját megenni
Sokan szeretik megenni bizonyos gyümölcsök, zöldségek héját is, ám vannak gyümölcsök, amiknek tilos a héját elfogyasztani.
Ez történik, ha éhgyomorra edz valaki
Sokan azt gondolják, hogy az éhgyomorra történő edzés praktikus és sokkal jobb, mint evés után mozogni. Az üres hasérzet viszont csalóka lehet. Sőt, többet árthat, mint használhat.
Ezért lehet jó, ha a húst mikoproteines gombára cserélik
A fehérjék az alapvető étrend szerves összetevői, de az, hogy a forrás amiből származik - állati vagy növényi eredetű - nem mindegy.