táplálkozás
Az ételfestékek súlyosbíthatják az ADHD-t?
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) betiltotta a Red 3 néven ismert ételfestéket, amely egyike a hat színezéknek, amelyeket nemrégiben betiltottak.
Miért él tovább az, aki teázik?
A tea a világ egyik legnépszerűbb itala, és nem véletlenül. Ez az ősi főzet nem csak hidratál - tele van antioxidánsokkal és olyan vegyületekkel, amelyek javítják az egészséget és a koncentrációt, mialatt hozzájárulnak a hosszabb élethez is.
Ha jobban eszünk, jobban leszünk: Az étrend szerepe a mentális egészségben
A depresszió sokrétű állapot, amelynek kezelésében szerepet játszik a genetika, a környezet és az egészséges magatartás. A táplálkozás, különösen annak típusa és minősége széles körű vitát váltott ki a kutatók körében.
Az egészséges ételekhez való túlzott ragaszkodás egészségügyi problémához is vezethet?
Az egészséges életmód melletti elköteleződés az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom, de dr. Bogár Nikolett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének evészavarokat kutató PhD-hallgatója szerint nem mindegy, hogyan fogunk bele.
A rendszeres diófogyasztás csökkentheti a demencia kockázatát
Az öregedő társadalmak egyik komoly problémája a demenciás esetek növekvő száma. Jelenleg több mint 50 millió ember él a világon demenciával, és az időskori elbutulásban szenvedők száma várhatóan megháromszorozódik 2050-re.
Az étrend hatása a reumatológiai és mozgásszervi megbetegedések kimenetelére
Egy EULAR munkacsoportot hívtak össze a reumás és mozgásszervi betegségek (RMD-k) esetén alkalmazandó életmódjavító ajánlások kidolgozására. Ebben a dokumentumban az étrendnek az RMD-k progressziójára gyakorolt hatásával kapcsolatos szakirodalmát tekintették át.
Szívbarát lehet a marhahús?
Egy nemrégiben közzétett, átfogó, szisztematikus áttekintés és metaanalízis azt mutatja, hogy a marhahús fogyasztható a szívbarát étrend részeként. Kutatások kimutatták, hogy a napi átlagos bevitelben két (3 uncia) adag feldolgozatlan marhahús nincs jelentős hatással a legtöbb szív- és érrendszeri betegség (CVD) kockázati tényezőjére.
Az étolaj használata növelheti a vastagbélrák kockázatát a fiatalok körében
A nyugati étrendben használt népszerű étolajok okozhatják a vastagbélrákos esetek számának növekedését - derült ki egy új, az amerikai kormány által vezetett tanulmányból.
Táplálhatja a daganatokat a túl sok fruktóz?
A fruktóz a gyümölcsökben, valamint egyes zöldségekben és a mézben található természetes cukor. Természetes forrásból, például almából vagy datolyából fogyasztva nem tekinthető károsnak az ember egészségére. Ha azonban a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup részeként fogyasztjuk olyan feldolgozott élelmiszereken keresztül, mint az üdítők és a csomagolt pékáruk, akkor egészségügyi problémává válhat.
Akár 27%-kal csökkentheti a szívbetegség kockázatát a több növényi fehérje fogyasztása
Mivel a szívbetegségeknek tulajdonítható halálesetek az Egyesült Államokban az első helyen állnak, a kutatók azon tűnődtek, hogyan lehetne ezt a számot csökkenteni. Bár a gyógyszerek és a technológiai beavatkozások segítenek, az étrend továbbra is a középpontban marad azok számára, akik meg akarják előzni a szívbetegségeket, vagy javítani akarják egészségi állapotukat.
Ha nem jön álom a szemünkre: kilenc étel, ami elősegíti a jó alvást
A jó alvás segíthet csökkenteni bizonyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét, egészségesen tartja az agyat, és erősíti az immunrendszert. Ezért általánosságban ajánlott, hogy minden éjszaka 7-8 órát megszakítás nélkül aludjunk, bár sokunknak problémái akadhatnak ezzel.
Hogyan változtatja meg a kávéfogyasztás a bélmikrobiomot?
A kávé az egyik legnépszerűbb ital, amelyet világszerte fogyasztanak. Sokak számára alapélelmiszer. A legújabb tanulmányok szerint közvetlen kapcsolatban állhat a bélmikrobiom összetételével is.
Az étrendünk befolyásolhatja azt, hogy mennyire vagyunk stresszesek?
Amerikai kutatók a mediterrán és a nyugati étrendet hasonlították össze, hogy kiderítsék, hogy a megélt stressz befolyásolható-e azzal, ha valaki előnyben részesít bizonyos ételeket.