táplálkozás
Ezek az ételek csökkenthetik a menopauza tüneteit
A menopauza minden nőt érint, és a sokszor kellemetlen tünetek kicsit nehezebbé tehetik életünk, de jó hír, hogy egyes tünetek enyhítésére léteznek természetes módszerek. Bizonyos ételek fogyasztása segíthet a változókori menopauzával járó tünetek enyhítésén, úgy mint a hőhullámokon, fáradtságérzeten vagy akár a nehéz éjszakai alváson.
Ha kevesebbet eszünk, elkerülhetjük a rákot? – Debreceni kutatók a táplálkozás és a rák kapcsolatáról
Miután korlátozták az étrendjüket, kevésbé alakult ki a sejtjeikben rákos daganat. Erre a következtetésre jutottak a Debreceni Egyetem kutatói, akik egy nemzetközi kutatás keretében éveken át édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgáltak. Ha a táplálkozás és a tumorok kialakulása közötti összefüggés ismert az állatvilágban, mi a helyzet velünk, emberekkel? Valóban a diéta lenne a hosszú, daganatos betegségektől mentes élet titka? Erről is beszélgettünk Tökölyi Jácint egyetemi docenssel.
Téli szuperétrend, avagy az immunrendszer támogatása ételekkel
Az ünnepek előtt, valljuk be, kevésbé szoktunk táplálkozási célokat kitűzni magunk elé. Legtöbbünknek eszébe jut az adventről és a karácsonyról néhány ikonikus étel, amely kapcsolódik az ünnepkörhőz, kellemes emlékeket ébreszt, családi hagyományokat ápol. Dietetikusként sem vagyunk ezzel másképp és senkit nem szeretnénk lebeszélni a kedvenceiről ebben a hónapban sem. Nem titkolt szándékunk azonban rábeszélni az olvasókat egy-egy ételcsoport rendszeres fogyasztására vagy éppen a mértékletességre.
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek nemcsak az egészségre ártalmasak, de depressziót is okozhatnak
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a szorongás, a depresszió és a kognitív hanyatlás kockázatát is.
Hogyan csökkenthető a daganatos megbetegedések kockázata táplálkozással?
Táplálkozásunkkal jelentősen befolyásolhatjuk a daganatos megbetegedések fellépésének kockázatát. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) hasznos tanácsokkal szolgál a témában a legfrissebb kutatásokra alapozva.
Görcsökkel is járó hasi panaszoknál gondoljon a NO-SPA-ra!
Emésztőrendszeri görcsök számos okból kialakulhatnak, és míg számos esetben akutnak bizonyulnak, alkalmanként krónikus jelleget ölthetnek. Görcsös hasi panaszoknál a tüneti kezelés egyik első lépése a gasztrointesztinális simaizmok görcseit oldó gyógyszer alkalmazása.
Sütemények kevés hozzávalóból
Léteznek, olyan egészséges finomságok, amelyeket gyorsan elkészíthetünk, kevés alapanyagból.
Új trend: a bolygóbarát étrend
25 százalékkal alacsonyabb az esélye annak, hogy krónikus betegségben halálozik el valaki, ha ezt a diétát követi.
Alapvető élelmiszerünk a tej, de nem mindegy, melyik fajtát isszuk
A tejjel és a tejtermékekkel kapcsolatos információk a sokszor felmerültek a korábbi években, azonban a tejfogyasztással kapcsolatos érvek és ellenérvek, tények és tévhitek tengerében időről-időre célszerű ismét foglalkozni a témával.
Megdőlt egy tévhit! – Rizsital termékteszt a Tudatos Vásárlóktól
Van, aki etikai-állatvédelmi okokból dönt úgy, hogy növényi „tejet” fogyaszt inkább, míg van, aki egészségügyi okokból kifolyólag. Míg másoknak egyszerűen csak ízlik. A WEBBeteg.hu cikkéből kiderül van-e olyan amit jobb, ha nem fogyasztunk?
Ezeket sosem szabad rendelni étteremben
Vannak olyan ételek, amiket javasolt inkább elkerülni egy vendéglőben.
A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása
A táplálkozással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség (T2D) globális terhe nem pontosan meghatározott. Egy kockázatbecslési modell 1990-2018 között 184 országban 11 táplálkozási tényező közvetlen és testtömeg-közvetített hatásának tulajdonítható T2D előfordulását becsülte meg a felnőttek körében.
Együnk egészségesen tavasszal is!
Az egészséges táplálkozási minták betartása, bizonyos tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) bevitele vagy meghatározott élelmiszerek (olajos magvak, hüvelyesek) fogyasztása segíthet megelőzni és kezelni a depressziós és a szorongásos tüneteket, melyek részei lehetnek a tavaszi fáradtságnak.